نان روغنی؛ نانی سنتی، خوشمزه و پرطرفدار در سفره های ایرانی

نان روغنی؛ نانی سنتی، خوشمزه و پرطرفدار در سفره های ایرانی
ذخیره سازی
0
0
اشتراک‎گذاری
گزارش تخلف
arezoo

نان همیشه بخش جدانشدنی از سفره ی ایرانیان بوده است. در میان انواع نان های محلی، نان روغنی جایگاه ویژه ای دارد؛ نانی نرم، خوش عطر و خوش طعم که بیشتر در استان های مختلف ایران مثل فارس (شیراز)، کرمان، خراسان و یزد پخته می شود. این نان به خاطر بافت نرم، طعم شیرین و بوی خوش روغن و زعفران، هم به عنوان صبحانه و عصرانه استفاده می شود و هم در مهمانی ها و سفره های سنتی طرفداران زیادی دارد. در این مقاله به طرز تهیه نان روغنی تابه ای پرداخته ایم.

تاریخچه و پیشینه نان روغنی

نان روغنی یکی از نان های قدیمی ایرانی است که از زمان های گذشته در نانوایی های سنتی پخته می شده. در گذشته زنان روستاها آن را در تنورهای خانگی درست می کردند. مواد اصلی این نان ساده بود: آرد، روغن، شیر یا ماست، شکر و کمی زعفران.

در مناطق مختلف ایران، دستور پخت نان روغنی کمی فرق دارد:

نان روغنی شیرازی: شیرین، زعفرانی و کمی شبیه شیرمال.

نان روغنی کرمانی: ضخیم تر، پرروغن تر و گاهی با کنجد یا سیاه دانه.

نان روغنی خراسانی: بیشتر به شکل نان صبحانه ای نرم و شیرین.

همچنین بخوانید: جایگزین قهوه چیست؟

مواد لازم برای تهیه نان روغنی شیرازی (۴ عدد نان متوسط)

آرد سفید: ۵۰۰ گرم

شکر: ۴ قاشق غذاخوری

روغن یا کره ذوب شده: ۷۰ گرم

تخم مرغ: ۲ عدد

شیر ولرم: ۱ لیوان (حدود ۲۵۰ میلی لیتر)

خمیرمایه: ۱ قاشق غذاخوری

نمک: نصف قاشق چای خوری

زعفران دم کرده غلیظ: ۲ قاشق غذاخوری

پودر هل: ۱ قاشق چای خوری

کنجد یا سیاه دانه برای تزئین

طرز تهیه مرحله به مرحله

عمل آوردن خمیرمایه

در یک لیوان شیر ولرم، خمیرمایه و یک قاشق شکر بریزید.

روی آن را بپوشانید و ۱۰ دقیقه صبر کنید تا کف کند.

همچنین بخوانید: قهوه کورتادو چیست؟

همچنین بخوانید: چیکار کنیم برای کافه مشتری جذب کنیم

آماده سازی خمیر

در یک کاسه بزرگ، تخم مرغ ها، بقیه شکر، روغن، زعفران دم کرده و هل را با هم مخلوط کنید.

شیر و خمیرمایه عمل آمده را اضافه کنید.

آرد و نمک را کم کم اضافه کرده و ورز دهید تا خمیری نرم و لطیف حاصل شود.

استراحت خمیر

خمیر را در ظرفی چرب شده قرار دهید.

روی آن را با دستمال بپوشانید.

حدود ۱ تا ۱/۵ ساعت در جای گرم بگذارید تا حجمش دو برابر شود.

همچنین بخوانید: راهنمای جامع پخت کیک و شیرینی های خوشمزه

شکل دهی و پخت

پس از استراحت، خمیر را به ۴ قسمت تقسیم کنید.

هر قسمت را پهن کرده و به شکل گرد یا بیضی فرم دهید.

روی آن زرده تخم مرغ بزنید و کنجد یا سیاه دانه بپاشید.

در فر از پیش گرم شده (۱۸۰ درجه سانتی گراد) به مدت ۲۰ تا ۲۵ دقیقه بپزید تا طلایی شود.

همچنین بخوانید: نان حجیم چیست و انواع آن

نکات و ترفندهای کاربردی

اگر می خواهید نان روغنی نرم تر شود، به خمیر کمی ماست اضافه کنید.

بعد از پخت، روی نان ها را با پارچه تمیز بپوشانید تا خشک نشوند.

می توانید به جای شکر، از عسل هم برای شیرین کردن استفاده کنید.

اضافه کردن گلاب به خمیر، عطر فوق العاده ای به نان می دهد.

همچنین بخوانید: بهترین ترفندهای کیک پزی

 

ارزش غذایی نان روغنی

این نان به دلیل وجود آرد، شیر، تخم مرغ و روغن، یک غذای پرانرژی محسوب می شود. برای کودکان و نوجوانان در وعده صبحانه بسیار مناسب است. البته باید توجه داشت که به دلیل شیرینی و روغن، مصرف زیاد آن توصیه نمی شود.

همچنین بخوانید: درآمد باریستا در خارج از کشور

جمع بندی

نان روغنی یکی از اصیل ترین و خوشمزه ترین نان های سنتی ایران است که علاوه بر طعم عالی، یادآور فرهنگ و مهمان نوازی ایرانیان نیز می باشد. اگرچه دستور پخت آن در شهرهای مختلف کمی فرق دارد، اما پایه و اصول آن یکسان است. با کمی تمرین می توانید در خانه این نان خوشمزه را بپزید و سفره تان را رنگین تر کنید.

 

مطلب قبلی
کافه تریا چیست؟
نظرتان را بنویسید