مهار افسردگی

مهار افسردگی
ذخیره سازی
0
0
اشتراک‎گذاری
گزارش تخلف
heyvafamily1
امکان دارد هر کسی در طول زندگی دچار افسردگی شود افسردگی مانند غم و شادی  پاسخ طبیعی انسان به فشارهای زندگی است . افسردگی به قدری شایع است که سرماخوردگی روانشناختی نامیده شده است .

در بیشتر مواقع افسردگی فرد محدود است و پس از 3 تا 6 ماه از بین می رود اما احتمال این که دوباره فرد دچار افسردگی شود خیلی زیاد است به همین دلیل هدف درمان ، نه تنها باید تسریع در بهبود افسردگی فعلی فرد باشد  بلکه ایجاد تداوم در بهبود و در صورت امکان ، کاستن از احتمال برگشت دوباره بیماری است در کل هدف مهار افسردگی است .

آمارها نشان می دهد بیماری افسردگی در میان 10 عامل اصلی بار بیماری در جهان در رتبه چهارم و در ایران در رتبه سوم قرار دارد و  طبق پیش بینی سازمان بهداشت جهانی تا سال 2020 بیماری افسردگی بزرگ ترین بیماری از جهت ابتلا خواهد بود . با توجه به همین مسئله مهار افسردگی به شدت دارای اهمیت است که در این مقاله به آن پرداخته شده است .




نشانه های افسردگی
افسردگی فراتر از حالت غم و اندوه مداوم است و می تواند علائم و نشانه های مختلفی داشته باشد . برخی از این نشانه ها بر روی بدن شما و برخی بر روح شما تاثیر می گذارند و این علائم ممکن است به صورت مداوم وجود داشته باشد یا در برخی اوقات بروز پیدا کند .

نشانه های افسردگی می تواند در مردان و زنان متفاوت باشد . به طوری که مردان اغلب این نشانه ها را تجربه می کنند : خشم ، احساس پوچی و ناامیدی ، عدم علاقه به فعالیت های سابق ، افکار خودکشی ، نوشیدن بیش از حد الکل ، سوء مصرف مواد مخدر ، کاهش میل جنسی ، عدم توانایی در تمرکز ، مشکلات خواب  و مشکلات جسمی .

زنان غالباً این نشانه ها را تجربه می کنند : احساس پوچی و ناامیدی ،کنار کشیدن از فعالیت های اجتماعی ، افکار خودکشی ، عدم علاقه به فعالیت های سابق ، فکر کردن و صحبت کردن کند ، کاهش انرژی ، مشکلات خواب ، تغییر در اشتها ، تغییر وزن و افزایش گرفتگی عضلات .



بیشتر بخوانید: افسردگی و علائم آن


عوامل افسردگی
چندین عامل برای افسردگی شناسایی شده است که از عوامل زیستی تا محیطی متغیرند که علل شایع افسردگی عبارت اند از :



 سابقه خانوادگی : اگر سابقه خانوادگی افسردگی یا اختلال خلقی دیگری دارید ، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به افسردگی قرار دارید .



 آسیب در اوایل کودکی : برخی از وقایع بر نحوه واکنش بدن شما به ترس و شرایط استرس زا تأثیر می گذارد .



 ساختار مغز : اگر لوب فرونتال ( frontal lobe ) مغز شما کمتر فعال باشد ، خطر انواع افسردگی بیشتر می شود . با این حال ، دانشمندان نمی دانند که این اتفاق قبل از شروع علائم افسردگی رخ می دهد یا بعد از آن .



 شرایط پزشکی : برخی شرایط ممکن است شما را در معرض خطر بیشتری قرار دهد ، مانند بیماری مزمن ، بی خوابی ، درد مزمن یا اختلال بیش فعالی کمبود توجه (ADHD  ) .



 اعتیاد . سابقه سوء مصرف مواد مخدر یا اعتیاد الکل می تواند شما را در معرض خطر افسردگی قرار دهد .



علاوه بر این عوامل ، سایر دلایل ابتلا به افسردگی که در نتیجه مطالعات گزارش شده اند عبارت اند از : عزت نفس پایین یا انتقاد بیش از اندازه از خود ، سابقه شخصی ابتلا به بیماری های روانشناختی ، داروهای خاص ، وقایع استرس زا از جمله از دست دادن دوست عزیز ، سقط جنین ، مشکلات اقتصادی یا طلاق .



حتما بخوانید: افسردگی پس از سقط جنین


مهار افسردگی
از موارد کنترل افسردگی می توان به سحر خیزی ، تغذیه مناسب ، درمان دارویی ، حمایت اجتماعی ، نور مناسب و افکار مثبت را نام برد که در ادامه مقاله به آن ها پرداخته شده است .



سحرخیزی

مطالعات نشان می دهد افرادی که قبل از طلوع آفتاب از خواب بیدار می شوند و در واقع سحر خیز هستند افسردگی در آن ها کمتر از افرادی است که تا وسط ظهر در خواب هستند چون ساعت اولیه صبح و قبل از طلوع آفتاب بدن هورمون های کورتیزول ( cortisol ) و اندروفین (endorphin ) را ترشح می کند و باعث حال خوب فرد می شود .

از سوی دیگر ، افرادی که صبح در خواب هستند هورمون های کورتیزول و اندروفین ، در آن ها ترشح نمی شود و بیشتر دچار افسردگی می شوند به همین دلیل ، سحرخیزی به شما کمک می کند افسردگی را مهار کنید .



 نور

افسردگی فصلی نوعی افسردگی است که بیشتر در فصل های پاییز و زمستان به دلیل کوتاه شدن طول روز رخ می دهد ، چون در این فصول طول روز کوتاه می شود و نور کمتری به فرد می رسد  به همین دلیل برای پیشگیری و درمان افسردگی توصیه می شود افراد در معرض نور بیشتری باشند و در درمان این نوع از افسردگی از نوردرمانی استفاده می شود . 







 درمان دارویی

برای کنترل افسردگی می توان از دارو استفاده کرد از داوهای ضد افسردگی می توان ؛ سرترالین یا زولوفت ، پاروکستین یا پاکسیل ، فلوکستین یا پروزاک ، سیتالوپرام ، ونلافاکسین ، ایمی پرامین ، آمی تریپتیلین ، تریمیپرامین ، کلومی پرامین ، دوکسپین ، دزی پرامین ، نورتریپتیلین ، تریمیپرامین  و ... است . مصرف داروهای صد افسردگی حتماً باید با تجویز پزشک انجام شود .



حتما بخوانید: فلوکستین و درمان افسردگی



 حمایت اجتماعی

افرادی که حمایت اجتماعی دارند و با خانواده ، اعضای فامیل و دوستان قدیمی خود ارتباط برقرار می کنند احتمال افسردگی آن ها خیلی کم است . هم چنین افرادی که خیلی از لحاظ اجتماعی فعال هستند کمتر دچار افسردگی می شوند . 

دلیل اهمیت ارتباط با دوستان و خانواده این است که افرادی که حمایت اجتماعی دارند استرس و فشار روانی کمتری بر آن ها وارد می شود در کل تحقیقات نشان می دهد حمایت اجتماعی یک عامل بسیار قوی در مهار افسردگی است .



 تغذیه

تغذیه صحیح همان طور که از بروز بسیاری از بیماری های جسمی جلوگیری می کند و یا تغذیه نادرست باعث بسیاری از بیماری های جسمی می شود ، تغذیه مناسب هم از بروز بسیاری از بیماری های روحی نیز جلوگیری می کند مثلاً مصرف ماهی باعث پیشگیری از اختلال دوقطبی می شود .

همچنین ، در مراسم عزاداری و یا فوت فردی خرما یا حلوا می دهند چون شیرینی باعث ترشح هورمون سروتونین ( serotonin ) در خون می شود و سرتونین باعث احساس شادی و آرامش در فرد می شود و می تواند برای ناراحتی فرد موثر باشد .

بنابراین ، افرادی که افسردگی دارند تمایل بیشتری به مواد شیرین دارند چون سروتونین مغز آن ها پایین آمده است . موادی مانند چای سبز ، ماهی ، روغن زیتون اثر ضد افسردگی دارند .



 افکار مثبت

افرادی که افسردگی دارند مدام به موضوعات منفی فکر می کنند و به هیچ چیز خوش بینی ندارند . هم چنین نسبت به آینده نیز بدبین هستند که این افکار منفی باعث می شود فرد هیچ فعالیتی نکند یا احساس شکست و ناکامی کند و به آینده امیدوار نباشد . بنابراین لازم است افرادی که افسردگی دارند اول از همه چیز نحوه تفکر خود را تغییر دهند و خطاهای شناختی خود را شناسایی کنند چون تغییر افکار باعث تغییر هیجان می شود مثلاً فردی که فکر منفی دارد که طلاق وحشتناک است درنتیجه دچار غم و ناراحتی می شود .



کلام آخر

در نهایت ، علاوه بر اینکه برای مهار افسردگی ، تغییر سبک زندگی لازم است ، برقراری ارتباط با جهان بیرونی نیز از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است . برای مثال می توانید مدتی را در طبیعت وقت بگذرانید ، سرگرمی هایی که قبلاً از آن ها لذت می بردید دوباره انجام دهید یا در کلاس های ورزشی شرکت کنید .

وقتی افسرده هستید احساس می کنید همه چیز در تاریکی فرو رفته و هیچ نوری وجود ندارد اما راهکارهای زیادی وجود دارند که به شما کمک می کنند نور و امید را به زندگی خود بازگردانید که برخی از این راهکارها در این مقاله مطرح شد . سعی کنید هر روز آن ها را انجام دهید و به برنامه مهار افسردگی خود متعهد بمانید .

از سوی دیگر ، اگر این روش ها برای شما اثربخشی کاملی نداشت توصیه می شود به روانشناس مراجعه کرده و در مورد احساسات و افکار خود صحبت کنید . در این صورت می توانید ریشه این احساسات و افکار خود را پیدا کرده و با کمک روانشناس بر روی آن ها کار کنید .

همچنین اگر احتمال می دهید که در معرض ابتلا به افسردگی هستید می توانید درادامه و بر روی لینک زیر کلیک کنید و با روش های پیشگیری از افسردگی آشنا شوید .



در ادامه بخوانید: بهداشت روان و پیشگیری از افسردگی


منبع :
ارتباط طرحواره های ناسازگار اولیه و علایم بالینی در مبتلایان به اختلال افسردگی اساسی با و بدون نمای سایکوتیک ، زهرا کیافر و همکاران 1395




سوالات متداول


1-  راه های مهار افسردگی چیست ؟
 سحرخیزی ، تغذیه مناسب ، افکار مثبت و مصرف دارو به تجویز پزشک در مهار افسردگی موثرند که در مقاله به جزئیات آن بیشتر پرداخته شده است .




2-  چرا افسردگی در افراد بروز پیدا می کند ؟
 دلایل متعددی برای افسردگی مطرح شده است که برخی از آن ها عبارت اند از : سابقه خانوادگی ، آسیب در کودکی ،شرایط پزشکی و غیره که در مقاله به جزئیات آن بیشتر پرداخته شده است .




3-  نشانه های افسردگی چیست ؟
 برخی از نشانه های این بیماری عبارت اند از : تحریک پذیری  ، مشکلات خواب ، احساس پوچی و ناامیدی و افکار خودکشی که در مقاله به جزئیات آن بیشتر پرداخته شده است .

منبع : مهار افسردگی
برچسب ها
ShortURL as Linkp.ir
linkp.ir/6KYn
نظرتان را بنویسید