ابطال مقرره ممنوعیت شرکت دانشجویان دکتری دوره شبانه در آزمون دکتری

ذخیره سازی
0
0
اشتراک‎گذاری
گزارش تخلف
heyvagroup
بر اساس رأی شماره 726 هیأت عمومی دیوان عدالت اداری ، بند « ج » شرایط اختصاصی دفترچه راهنمای شرکت در آزمون دکتری تخصصی مبنی بر ممنوعیت ثبت نام دانشجویان دکتری دوره شبانه در آزمون دکتری ، ابطال شد . دادخواست شاکی و رای دیوان عدالت اداری به شرح زیر می باشد :

شاکی به موجب درخواستی ابطال بند « ج » دفترچه شرایط اختصاصی داوطلبان تحصیل در دوره دکتری نیمه متمرکز سال 1397 سازمان سنجش و آموزش کشور را خواستار شده است و در جهت تبیین خواسته اعلام کرده است که :

” احتراماً به استحضار می‌رساند: اینجانب صلاح قاسمیانی دانشجوی نوبت دوم ـ شبانه ـ ورودی سال 1396 دکترای تخصصی حقوق عمومی دانشگاه تبریز با شماره دانشجویی 968221702 به مصوبه سازمان سنجش آموزش کشور ـ بند « ج » شرایط اختصاصی تحصیل در دوره دکتری نیمه متمرکز سال 1397 معترض می‌باشم و نظر به‌خروج سازمان مزبور از حدود اختیارات خود و تصویب مقرره خلاف مفاد قانونی و ایجاد تبعیض ناروا، درخواست ابطال مصوبه یاد شده به شرح ذیل از تاریخ تصویب آن به همراه صدور دستور موقت مبنی بر حذف بند یاد شده را خواستارم :

1ـ در بند « ج » شرایط اختصاصی داوطلبان تحصیل در دفترچه آزمون دوره دکتری نیمه متمرکز سال 1397 سازمان سنجش آموزش کشور آمده است : کلیه دانشجویان شاغل به تحصیل در مقطع دکتری تخصصی در صورت عدم انصراف تا پایان مهلت ثبت‌نام مجاز به ثبت‌نام و شرکت مجدد در این آزمون نمی‌باشند و البته در بند « د » شرایط اختصاصی همین قسمت دفترچه بر ممنوعیت ثبت‌نام دانشجویان روزانه سال 1396 تأکید شده است .

2ـ به نظر می‌رسد منع دانشجویان دوره‌های روزانه از ثبت‌نام دوباره در آزمون دکتری به دلیل محدودیت‌های موجود قابل توجیه و منطقی باشد اما تسری این موضوع ممنوعیت به دانشجویان شبانه ـ نوبت دومی ـ کاملاً تبعیض آمیز است .

3ـ تبدیل دانشگاه‌ها به دانشگاه‌های پولی و تقسیم دانشجویان به روزانه و شبانه با هدف کسب سود یا مقابله با دانشگاه‌های غیردولتی یا به هر دلیل دیگر ناعادلانه و اساساً پذیرفتنی نیست چراکه خلاف مفاد اصول قانون اساسی و به ویژه اصل سوم آن است .

4ـ اینجانب با وجود ضعف بنیه مالی و گذران کارمندی اقدام به پرداخت شهریه و ادامه تحصیل در دوره شبانه نموده‌ام . در حالی که از همه امکانات لازم و ضروری تحصیلات تکمیلی همچون فرصت مطالعاتی خارج از کشور ، دریافت حق پژوهانه و سایر مزایای رفاهی مخصوص دانشجویان روزانه محروم هستم .

5 ـ علی‌رغم هزینه سنگین شهریه تحصیلی به دلیل عدم بهره‌مندی از ضروریات تحصیل به ویژه فرصت ناب مطالعاتی و سایر امکانات و مزایای تحصیل روزانه ، ناگزیر از شرکت مجدد در آزمون دکتری سال 1397 بوده‌ام که هم اکنون با ممانعت بی‌دلیل سازمان سنجش آموزش کشور مواجه شده‌ام .

 6 ـ با وجود پرداخت یکصد و شصت میلیون ریال شهریه پرداختی به دانشگاه و حق مکتسبه تحصیل در سال 1396 ، سازمان سنجش اصرار بی‌دلیل بر انصراف از تحصیل اینجانب دارد که در واقع چیزی جز اسراف و تبذیر مال را در بر ندارد ، به راستی آن سازمان با این عملکرد خود مال اینجانب را هدر داده ، خسارات سنگین میلیونی به من کارمند وارد می‌آورد که هیچ توجیه قانونی و عقلانی ندارد .

 7ـ علی‌رغم اعلام ظرفیت خالی دانشگاه‌ها و فراخوان تکمیل ظرفیت از سوی سازمان سنجش قبل از ثبت‌نام در آزمون سال 1397 هیچ داوطلبی حاضر به ثبت‌نام در دوره شبانه دانشگاه تبریز در رشته حقوق عمومی نشد از آنجا که امکان جذبی وجود نداشته است ، اینجانب با ثبت‌نام مجدد خود هیچ ظرفیتی را از داوطلبان و دانشگاه ضایع نکرده‌ام که اکنون مجاز به ثبت‌نام نباشم .

8 ـ ریسک عدم قبولی در آزمون دکتری 1397 به دلیل اعمال سلیقه در جذب دانشجویان و شدت تبعیض‌ها در مصاحبه‌های نیمه متمرکز دانشگاه‌ها ـ که خود سازمان هم بدان معترف است و اصرار بر تمرکزش دارد ـ موجب آن می‌شود نتوان از ادامه تحصیل و هزینه‌های گزاف تحمیلی اش گذشت .

9ـ فراهم آوردن شرایط لازم جهت تحصیل شایسته و تبدیل وضعیت از شبانه به روزانه در عین ضایع نشدن حق مکتسبه دانشجویان شبانه تکلیفی است که بر عهده دولت قرار دارد ولی متأسفانه دولت بر خلاف نص صریح اصل سوم قانون اساسی مبنی بر رفع تبعیض ناروا و ایجاد امکانات عادلانه برای همگان در تمام زمینه‌های مادی و معنوی ، خود به عامل بی‌عدالتی، تبعیض و پایمال کردن حقوق دانشجویان شبانه تبدیل شده است.

10ـ بنا بر آنچه گذشت مستنداً به بند 1 ماده 12 و مواد 13 و 88 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری تقاضای ابطال بند « ج » دفترچه شرایط اختصاصی داوطلبان تحصیل در دوره دکتری نیمه متمرکز سال 1397 سازمان سنجش آموزش کشور که ناقض حق تحصیل مصرح در قانون اساسی و از جمله اصل سوم آن است را دارم. همچنین با توجه به احتمال ورود خسارت به دلیل عدم امکان ثبت‌نام در صورت قبولی در آزمون سال 1397 تقاضا دارم با عنایت به ضرورت و فوریت موضوع به استناد ماده 36 قانون دیوان نسبت به صدور دستور موقت بذل عنایت لازم به عمل آید . “

حتما بخوانید: شرایط ثبت نام آزمون دکتری
متن مقرره مورد شکایت به قرار زیر است :

” دفترچه راهنمای آزمون ورودی دوره دکتری سال 1397

5 ـ شرایط عمومی و اختصاصی داوطلبان

بند ج: دانشجویان شاغل به تحصیل در مقطع دکتری تخصصی در صورت عدم انصراف تا پایان مهلت ثبت‌نام ، مجاز به ثبت‌نام و شرکت مجدد در این آزمون نمی‌باشند. “

در پاسخ به شکایت مذکور، مدیرکل دفتر ریاست، روابط عمومی و امور بین‌الملل سازمان سنجش آموزش کشور به موجب لایحه شماره 19272ـ 28/5/1398 توضیح داده است که :

” 1ـ طبق ماده 2 قانون سنجش و پذیرش دانشجو در دوره‌های تحصیلات تکمیلی در دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی، برنامه‌ریزی ، هماهنگی و نظارت بر نحوه سنجش و پذیرش دانشجوی تحصیلات تکمیلی به شورای سنجش و پذیرش دانشجو در دوره‌های تحصیلات تکمیلی در دانشگاه‌ها واگذار شده است .

2ـ طبق قسمت (الف) بند 2 جلسه شماره 4 شورای سنجش و پذیرش دانشجو در دوره‌های تحصیلات تکمیلی مورخ 18/10/1395، تمامی پذیرفته‌شدگان سنوات قبل ( به‌جز پذیرفته‌شدگان روزانه آزمون سال قبل ) در صورت ثبت‌نام در دانشگاه باید تا پایان زمان ثبت‌نام آزمون مربوط ، از تحصیل انصراف دهند .

3ـ دانشگاه‌ها ظرفیت خود را بر اساس ظرفیت اساتید ، امکانات دانشگاه و سایر موارد تعیین کرده و بر اساس آن برنامه‌ریزی‌های لازم را انجام می‌دهند و قبولی داوطلب و عدم انصراف در موعد مقرر باعث بلاتکلیفی دانشگاه و اساتید مربوط و هدر رفت منابع می‌شود .

4ـ تحصیل در دوره شبانه ( نوبت دوم ) در دانشگاه‌ها با اخذ شهریه صورت می‌گیرد و داوطلب با آگاهی از این موضوع اقدام به انتخاب کد رشته محل مربوطه نموده است . در پذیرش دوره دکتری که بالاترین مقطع تحصیلی است انتظار می‌رود داوطلبان مسئولیت انتخاب خود را پذیرفته و آگاهانه انتخاب رشته نمایند .

5 ـ با عنایت به مراتب مذکور و با توجه به اینکه بررسی و احراز شرایط و ضوابط اختصاصی مندرج در دفترچه راهنما بر عهده دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی می‌باشد ، بنابراین بررسی اینکه داوطلبان شرایط اختصاصی مندرج در بند « ج » دفترچه راهنمای آزمون دکتری سال 1397 را رعایت کرده‌اند یا خیر ؟ بر عهده دانشگاه محل قبولی داوطلب می‌باشد و می‌بایست مدارک و مستندات انصراف قطعی از دانشگاه محل قبولی سنوات قبل را به دانشگاه محل قبولی جدید ارائه نمایند. “

هیأت عمومی دیوان عدالت اداری در تاریخ 28/5/1399 با حضور رئیس و معاونین دیوان عدالت اداری و رؤسا و مستشاران و دادرسان شعب دیوان تشکیل شد و پس از بحث و بررسی با اکثریت آراء به شرح زیر به صدور رأی مبادرت کرده است .

رأی هیأت عمومی

وظایف و اختیارات شورای سنجش و پذیرش دانشجو در ماده 3 قانون سنجش و پذیرش دانشجو در دوره‌های تحصیلات تکمیلی در دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی کشور مصوب سال 1395 ذکر شده است که از هیچ کدام از بندهای مقرر در این ماده اعمال محدودیت موضوع مصوبه مورد اعتراض قابل استنتاج نیست ، بنابراین مقرره مورد اعتراض به علت آن که تصویب آن خارج از حدود اختیارات مرجع وضع می‌باشد مستند به بند 1 ماده 12 و مواد 88 و 13 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب سال 1392 از تاریخ تصویب ابطال می‌شود .

منبع : ابطال مقرره ممنوعیت شرکت دانشجویان دکتری دوره شبانه در آزمون دکتری
برچسب ها
ShortURL as Linkp.ir
linkp.ir/85V5
نظرتان را بنویسید