سندروم روده تحریک پذیر چیست؟
سندروم روده تحریک پذیر یک بیماری مزمن (طولانی مدت) شایع است که بر سیستم گوارشی (روده و معده) تاثیر می گذارد. علائم این بیماری معمولا به طور مداوم وجود ندارند اما گاهی می توانند برای ماه ها ادامه داشته باشند. سندروم روده تحریک پذیر را بر اساس نوع مدفوع به سه دسته تقسیم می کنند. انواع سندرم روده تحریک پذیر عبارتند از:
سندرم روده تحریک پذیر با یبوست غالب (مدفوع سفت و توده ای)
سندرم روده تحریک پذیر با اسهال غالب (مدفوع شل و آبکی)
سندرم روده تحریک پذیر ترکیبی (گاهی اوقات اسهال و گاهی اوقات یبوست)
علائم سندروم روده تحریک پذیر
از کجا بفهمیم سندروم روده تحریک پذیر داریم؟ برای پاسخ به این سوال باید با علائم این بیماری آشنا شوید. سندروم روده تحریک پذیر می تواند منجر به ایجاد علائم شکمی متنوعی شود. علائم سندروم روده تحریک پذیر به طور مداوم تجربه نمی شوند، بلکه در برخی زمان ها تشدید می شوند و در برخی زمان ها از بین می روند. رایج ترین علائم سندروم روده تحریک پذیر عبارتند از:
درد و گرفتگی شکم
نفخ
اسهال
یبوست
مخاط در مدفوع
تغییر در ظاهر مدفوع
احساس تخلیه ناقص
کمر درد
خستگی و کاهش انرژی
مشکلات ادرار کردن مانند نیاز به ادرار مکرر
گاهی اوقات افراد مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر علائم غیر مرتبط با دستگاه گوارشی را نیز تجربه می کنند، از جمله سردردهای میگرنی، اختلالات خواب، فیبرومیالژیا، درد مزمن لگن، اضطراب و افسردگی.
شکل مدفوع در سندروم روده تحریک پذیر
شکل مدفوع در سندروم روده تحریک پذیر معمولا توده ای و شبیه به سوسیس می باشد. همچنین مدفوع افراد مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر در اغلب موارد بسیار سفت بوده و دفع آن دشوار است.
علت سندروم روده تحریک پذیر
علت دقیق سندروم روده تحریک پذیر هنوز ناشناخته است. اما برخی عوامل وجود دارند که می توانند در ایجاد این بیماری نقش داشته باشند. برخی علل ایجاد سندروم روده تحریک پذیر عبارتند از:
انقباضات ماهیچه ها در روده
مشکلات مربوط به اعصاب در سیستم گوارش
عفونت شدید
استرس، به ویژه در دوران کودکی
تغییرات در میکروب های روده
عدم تحمل غذایی
برخی عوامل مانند قاعدگی، استرس و غذاهای خاص مانند لبنیات و غذاهای حاوی گلوتن می توانند باعث تحریک و تشدید علائم سندروم روده تحریک پذیر شوند.
تشخیص سندروم روده تحریک پذیر
در حال حاضر هیچ آزمایشی برای تشخیص قطعی سندروم روده تحریک پذیر وجود ندارد. پزشک در ابتدا برای تشخیص به بررسی علائم بیمار می پردازد تا احتمال سایر بیماری ها مانند سلیاک و بیماری التهابی روده را رد کند. پس از رد احتمال سایر بیماری ها پزشک از معیارهای رم استفاده می کند، این معیارها شامل درد و ناراحتی شکم به طور متوسط حداقل یک روز در هفته در سه ماه گذشته است. در برخی موارد ممکن است برای رد احتمال سایر بیماری های مشابه به سندروم روده تحریک پذیر از آزمایش های زیر استفاده شود:
کولونوسکوپی
سی تی اسکن
آندوسکوپی فوقانی
آزمایش خون
آزمایش عدم تحمل لاکتوز
آزمایش مدفوع
خطرات سندروم روده تحریک پذیر
سندرم روده تحریک پذیر اگر به خوبی مدیریت شود بیماری خطرناکی نیست و با عوارض جانبی زیادی همراه نخواهد بود. یبوست و اسهال مزمن (طولانی مدت) در اثر سندروم روده تحریک پذیر می تواند منجر به ایجاد هموروئید یا بواسیر شود. همچنین این بیماری می تواند بر کیفیت زندگی تاثیر بگذارد و منجر به ایجاد یا تشدید اختلالات خلقی شود.
آیا سندروم روده تحریک پذیر باعث سرطان میشود؟ خیر، سندروم روده تحریک پذیر باعث سرطان نمی شود. همچنین این بیماری فرد را در معرض خطر بیشتر برای ابتلا به بیماری هایی مانند کولیت یا کرون قرار نمی دهد.