بورسیه تحصیلی

بورسیه تحصیلی
ذخیره سازی
0
0
اشتراک‎گذاری
گزارش تخلف
heyvagroup
آن دسته از افرادی که قصد دارند تحصیلات خود را در دانشگاه های خارج از کشور ادامه دهند معمولا به دنبال کسب فاند یا بورس تحصیلی هستند تا بتوانند بدون پرداخت هزینه و یا با هزینه ای کم به اهداف خود برسند . کمک هزینه ها و بورس های تحصیلی فرصت بسیار خوبی برای ادامه تحصیل به ویژه برای افرادی است که از نظر مالی جزو قشر متوسط یا ضعیف هستند .


بورس تحصیلی ، کمک هزینه‌ ای است که دانشگاه‌ ها و مراکز علمی یا موسسات خیریه به دانشجویان کوشا و واجد شرایط علمی اعطا می‌ کنند . به دریافت‌ کننده بورس تحصیلی « بورسیه » می ‌گویند اما در زبان فارسی گاهی به اشتباه به بورس تحصیلی « بورسیه » نیز گفته می‌ شود .

این بورسیه ‌ها معمولا برای دوره‌ های تحصیلات تکمیلی ( کارشناسی ارشد و دکتری ) در نظر گرفته می‌ شود ، اما این به آن منظور نیست که داوطلبان سایر مقاطع نتوانند از این بورس ها استفاده کنند . افرادی که قصد تحصیل در خارج را دارند ، با علم به نحوه دریافت بورسیه هایی که کشور های مختلف با شرایط خاص به متقاضیان اهدا می کنند ، می توانند به راحتی و با کم ترین مبلغ ، هزینه تحصیل در خارج از کشور را کاهش دهند .

در ادامه این مقاله لغت تحت اللفظی بورسیه به کار برده شده و انواع کمک هزینه بدون انجام فعالیت ، کمک هزینه در قبال انجام فعالیت ، کمک هزینه حالات خاص و اهمیت اطلاع از جزئیات بورس های تحصیلی مورد بررسی قرار گرفته است .


کمک هزینه بدون انجام فعالیت
وقتی متقاضی تحصیل در خارج موفق به اخذ یکی از بورسیه های این دسته شود ، نیازی نیست در قبال کمک هزینه ای که دریافت می کند ، فعالیت یا کاری انجام دهد . کمک هزینه بدون انجام فعالیت شامل چند قسمت مختلف است که در ادامه به بررسی هر یک از آن ها پرداخته شده است :

1. بورسیه ( Scholarship ) : این کمک هزینه برای تشویق افراد به ادامه تحصیل در نظر گرفته شده است . معمولا برای اینکه دانشجویی بتواند از این بورس بهره مند شود ، باید شرایط تحصیلی مناسبی از نظر دانشگاه داشته باشد .


2. فرصت مطالعاتی ( Fellowship ) : فرصت مطالعاتی معمولا برای دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری می باشد . بیشتر دانشجویان ترجیح می دهند از فرصت مطالعاتی به عنوان راهی برای تقویت سطح علمی همراه با تجربه های لازم برای موفقیت در رشته ( تخصص ) انتخابی خود استفاده کنند .

نکته : فرصت مطالعاتی ( Fellowship ) و بورسیه ( Scholarship ) را اغلب وقت ها به جای هم به کار می برند و تفاوتی بین آنها نمی گذارند ولی گاهی این کمک های مالی تنها به متقاضیانی که روی موضوع یا رشته خاصی تمرکز کرده اند ، داده می شود که این مسئله اکثرا مربوط به مقاطع ارشد و دکتری می باشد .

در مقطع کارشناسی چون همه ورودی های دروس یکسانی دارند ، لذا این کمک مالی به آنها تعلق نمی گیرد اما در یک حالت اگر یک دانشجوی کارشناسی تمایل به انجام کار خاص داشته باشد به او نیز تعلق می گیرد . Scholarship و Fellowship اگر به طور کامل به دانشجو اهدا شوند ، معمولا همه هزینه های تحصیل را پوشش می دهند . حتی برای هزینه های روزانه زندگی مبلغی هم تحت عنوان ( Monthly Stipend ) به حساب دانشجو واریز می شود .

3. جایزه ( Awards ) : این کمک هزینه همه نوع جایزه را شامل می شود و هیچ حد و محدوده ای ندارد ولی معمولا مبالغ این جایزه ها زیاد نیست و نمی تواند هزینه دانشگاه را تامین کند .

4. وام تحصیلی ( Loan ) : دانشجویان این وام را از بانک یا نهاد های خصوصی یا دولتی وام دریافت می‌ کنند . این وام‌ ها که به شکل‌ های مختلف و با شرایط متفاوت ارائه می‌ شوند ، عموما به طور مستقیم به حساب دانشگاه واریز می‌ شود . مهم‌ ترین نکته در خصوص دریافت وام معرفی فردی جهت ضمانت است که ضمانت‌ نامه و تعهد‌ نامه بازپرداخت را به دانشگاه ارائه دهد .

5. کمک هزینه تحصیلی ( Grant ) : کمک هزینه‌ ای بلاعوض می باشد و انواع مختلفی دارد . این فاند تحصیلی از سوی نهاد های خصوصی و دولتی یا سازمان‌ های مردم نهاد برای هر سال تحصیلی جدید ارائه می‌ گردد .

6. معافیت شهریه ( Tuition Waiver ) : حذف یا معافیت شهریه تنها شامل شهریه دانشگاه ( هزینه واحد های درسی ) می شود و ممکن است دانشجو کلا یا به صورت درصدی از پرداخت شهریه معاف شود .


کمک هزینه در قبال انجام فعالیت
وقتی متقاضی تحصیل در خارج موفق به اخذ یکی از بورسیه های این دسته شود ، باید در قبال کمکی که دریافت می کند فعالیت مشخصی انجام دهد . کمک هزینه در قبال انجام فعالیت شامل چند قسمت مختلف است که در ادامه به بررسی جزئی هر یک از آن ها می پردازیم :

1. دستیار تحقیق ( Research Assistantship ) : به اختصار به آن RA می گویند و به عنوان دستیار آزمایشگاه شناخته خواهد شد اما به واقع این افراد در آزمایشگاه کار نمی کنند بلکه اغلب در نوشتن مقاله یا کتاب کمک به استاد بوده و یا اگر نیاز به انجام نظر سنجی ، تحقیقات بازار و موارد دیگر باشد ، فعالیت می کنند .

2. دستیار تدریس ( Teaching Assistantship ) : به اختصار به آن TA می گویند و مانند استاد حل تمرین در ایران است . دستیار تدریس نوعی بورس نیست و در واقع کار دانشجویی بوده که از طریق استاد به دانشجو داده می شود و حقوقش را استاد یا دانشگاه پرداخت می کند .

3. کارآموزی ( Internship ) : یکی از روش‌ های پرداخت شهریه دانشگاه در دوران دانشجویی ، کسب درآمد از طریق کار به عنوان کارآموز است . کار دوره کارآموزی مرتبط با رشته تحصیلی دانشجویان متقاضی کارآموزی است .


کمک هزینه حالات خاص
کمک های مالی دیگری در موارد حالت های خاص به دانشجویان اهدا می شود که کشور به کشور و دانشگاه به دانشگاه متفاوت می باشند . در ادامه به بررسی جزئی هر یک از آن ها می پردازیم :

1. کمک هزینه شایستگی ( MERIT Based Scholarships ) : این نوع بورس ها به دانشجویانی که از نظر علمی برتری دارند ، داده می شود . چیزی که اغلب دانشجویان تحت معدل و مقاله و نمره بالای زبان بیان می کنند ، همین بورسیه بوده که هر سال بین دانشجویان متقاضی ، کسانی که رزومه بهتری دارند انتخاب شده و بسته به میزان بودجه دانشگاه ، به آنها تعلق می گیرد .

2. کمک هزینه برای خانم ها ( WOMEN ) : در برخی موارد برای تشویق بانوان به ادامه تحصیل این بورسیه ها در نظر گرفته می شود که البته تعداد آن ها چشم گیر نمی باشد .

3. کمک هزینه موارد خاص پزشکی ( Disability ) : این نوع بورس ها به کسانی تعلق می گیرد که ناتوانی جسمی دارند . ناشنوایان ، نابینایان یا کسانی که شرایط پزشکی خاص دارند می توانند از این کمک هزینه های استفاده کنند .

4. کمک هزینه کم درآمد ها ( Financial Need ) : این نوع بورس ها به کسانی تعلق می گیرد که از خانواده های پایین و تحصیل نکرده هستند ولی وضعیت درسی خوبی دارند و یا توانایی مالی پرداخت هزینه ها دانشگاه را ندارند .

5. کمک هزینه مطالعات خاص ( Special Studies ) : بعضی بورس ها فقط به رشته های خاصی تعلق می گیرند به عنوان نمونه رشته های مربوط به محیط زیست یا انرژی . به این دلیل که این گونه رشته ها به خاطر میزان درآمد یا شرایط کاری بعد از فارغ التحصیلی ، رشته های پرطرفداری نبوده و درآمد زیادی نیز ندارند ، بسیار از گروه های حمایت از محیط زیست به کسانی که به این رشته ها علاقه داشته باشند ، بورس می دهند .

6. کمک هزینه مناطق خاص ( Regional ) : این بورس ها متعلق به مناطق یا کشور های خاص ( هند ، آسیای شرقی خصوصا چین و کره ، کشور های آفریقایی ) می باشد . برای منطقه خاورمیانه هم پس از چندین جنگی که آمریکا در آنها شرکت داشته ، امکانات و بورس های تحصیلی را برای عراق و افعانستان مد نظر گرفته است .

7. کمک هزینه مهارت های خاص ( Professionals ) : این بورس ها به کسانی داده می شود که تخصصی داشته باشند . تخصص به معنی مهارت در هر موردی می باشد و اگر کسی در زمینه ورزش یا هنر یا موسیقی و کلا موضوعاتی که به عنوان Hobby ( سرگرمی ) شناخته می شوند ، فعالیت خوبی داشته باشد می تواند به دنبال این نوع کمک هزینه باشد .



اهمیت اطلاع از جزئیات بورس های تحصیلی
داوطلبان تحصیل در خارج در حین اینکه به بررسی انتخاب دانشگاه مناسب ، انتخاب بهترین کشور ، حداقل معدل و رزومه و مدرک زبان و هزینه زندگی و هزینه تحصیل می پردازند باید از شرایط بورسیه شدن نیز اطلاع یابند تا اگر توانستند از آن ها استفاده کنند و با کمترین هزینه مشغول به تحصیل شوند .

بیشتر بخوانید: هزینه زندگی و تحصیل در خارج از کشور
همچنین بسیاری از افرادی که در حال تحصیل هستند در ذهن خود برای تحصیل در مقاطع بالاتر برنامه ریزی می کنند . مثلا بسیاری از افراد علاقه دارند در آزمون دکتری شرکت کنند و پذیرفته شوند . اما بنابر دلایل مختلفی مانند پرمتقاضی بودن شرکت کنندگان ، دشوار بودن پذیرفته شدن یا ظرفیت کم دانشگاه های سراسری توانایی تحصیل در مقاطع بالاتر دانشگاه های سراسری را در خود نمی بینند .

همچنین به دلیل هزینه نسبتا زیادی که دانشگاه آزاد در مراحل مختلف از متقاضیان تحصیل در این دانشگاه دریافت می کند ، توانایی تحصیل در این دانشگاه ها را هم ندارند . پس باید دنبال راهی بگردند که بتوانند با کمترین هزینه در رشته مورد علاقه خود تحصیل کنند .

اطلاع کامل از جزئیات این بورسیه های تحصیلی می تواند به این دسته از داوطلبان کمک کند . دانستن اطلاعاتی همچون زمینه علمی ، سطح تحصیلی ، ارگان اهدا کننده ، کشورهای واجد شرایط ، موارد پوشش ، مدت زمان پوشش ، نحوه درخواست ، آخرین مهلت درخواست و محل تحصیل قابل قبول برای اخذ بورس می تواند یک موقعیت رویایی را برای هر فرد برای ادامه تحصیل در خارج از کشور فراهم سازد .

علاقه مندان به اطلاع از جزئیات بورس های تحصیلی می توانند با مشاوران مرکز مشاوره تحصیلی هیوا از طریق مشاوره تحصیلی تلفنی در ارتباط باشند تا به بهترین نحو ممکن در این زمینه مشاوره بگیرند .


سوالات متداول

1- آیا تمام کمک هزینه های تحصیلی در خارج از کشور در صورت انجام فعالیت به دانشجو ارائه می شود ؟
خیر بورس هایی تحت عنوان کمک هزینه های تحصیلی بدون انجام فعالیت وجود دارد که انواع آن در متن مقاله شرح داده شده است .

2- آیا به دانشجویانی کارآموز بورس تحصیلی اهدا می شود ؟
بله در برخی دانشگاه ها به کارآموزان Internship یا کمک هزینه کارآموزی اهدا می شود که جزئیات بیشتر آن در متن مقاله ارائه شده است .

3- آیا به افرادی که دارای ناتوانی های جسمی هستند فاند تحصیلی تعلق می گیرد ؟
بله در برخی کشور ها و دانشگاه ها به افراد دارای ناتوانی جسمی کمک هزینه تعلق می گیرد که جزئیات بیشتر در این خصوص در متن مقاله ارائه شده است .

منبع : بورسیه تحصیلی
برچسب ها
ShortURL as Linkp.ir
linkp.ir/zjX7
نظرتان را بنویسید