سازمان های مردم نهاد که به اختصار سمن نامیده می شوند ، فعالیت های بسیار گسترده ای دارند . این سازمان ها در حقیقت بدون آن که به دنبال نفع مادی باشند در جهت ارتقای وضعیت انسان ها تلاش می کنند . علی رغم عدم وابستگی سمن ها به دولت و حکومت ، قانونگذار برای ثبت آن ها شرایطی را پیش بینی کرده است و نحوه اخذ پروانه را بیان کرده است .
برای مشاوره چگونگی ثبت سمن
این روز ها و در مسیر پیشرفت کشورها ، در مسیر رسیدن به دموکراسی ، سازمان های مردم نهاد روز به روز اهمیت بیشتری پیدا می کنند . وجود سازمان های مردم نهاد پویا و فعال در هر جامعه نشان دهنده رشد و شکوفایی آن جامعه است .
همچنین مشارکت سمن ها در هر کشور می تواند کار آمدی جلب اعتماد مردم را در پی داشته باشد . چرا که این سازمان ها ، در حقیقت مشارکت افراد به طور مستقیم و با شیوه ی جمعی برای ارتقای وضعیت انسان ها در زمینه ای مختلف و با اهداف مختلف است .
در ایران همانند کشور های دیگر NGO ها در حال گسترش و فعالیت هستند . وضعیت آن ها در کشور ما در مقاله NGO ها در ایران نوشته شده است . برای ثبت این سازمان ها و فعالیت قانونی آنها ، قانونگذار ضوابط ، معیار ها و مراحلی را در نظر گرفته است که در این مقاله به آن پرداخته ایم .
سازمان مردم نهاد چیست
سازمان مردم نهاد همان ترجمه nongovernmental organization است که به اختصار ثمن نام گرفته است . سازمان های مردم نهاد غیر انتفاعی ، مستقل از هر نهاد و دستگاه حکومتی و دارای شیوه اداره به صورت جمعی هستند که در سطوح مختلف از ملی تا بین المللی فعالیت می کنند .
سمن ها یا NGO ها اهداف مختلفی را می توانند دنبال کنند اما در همه آن ها غیر مادی بودن مشترک است . ممکن است این سازمان ها برای به دست آوردن بودجه به یک سری فعالیت بپردازند که جنبه مادی داشته باید ، اما همه باید در جهت اهداف آن NGO باشد .
اهدافی که سمن ها دنبال می کنند می تواند فرهنگی ، آموزشی ، پژوهشی ، محیط زیستی ، بشر دوستانه ، خانواده دوستانه و ... باشد . این سازمان ها را میتوان به سازمان های حمایت از انسان ها ، حمایت از محیط زیست ، سازمان های امدادگر ، سازمان های صنفی و سازمان های هدایتی تقسیم کرد . توضیحات کامل در مقاله NGO چیست منتشر شده است .
البته جالب است بدانیم از نظر تاریخی کارکرد این سازمان ها ابتدا جنبه ی مذهبی داشته و مراسم مربوط به تشییع جنازه و دفن را انجام میدادند . بعد از آن کم کم از حوزه مذهبی به حوزه های دیگر حقوقی ، اجتماعی ، محیط زیستی و ... روی آوردند .
سمن ها به دلیل کارکرد های مفیدشان ، مورد توجه دولت ها بوده و قوانینی در رابطه با تاسیس و فعالیت آن ها تصویب شده است . در کشور ما نیز این سازمان ها از نطر قانونگذار و نهاد های اجرایی دور نبوده اند . ثبت سمن ها و فعالیت قانونی آن ها مراحلی دارد که در بخش بعد آن را بیان کرده ایم .
چگونگی ثبت ثمن
مراحل تاسیس و ثبت سمن ها از این قرار است :
1- ثبت درخواست تاسيس سمن از طريق تكميل فرم تقاضانامه در پورتال معاونت امور سازمان های مردم نهاد و دريافت كد پيگيری
2- مراجعه به پورتال جهت اطلاع از نتيجه درخواست تاسيس يك هفته تا 10 روز پس از ثبت تقاضا
3- تكميل فرم مشخصات فردی موسسين و اساسنامه از طريق سايت در صورت تاييد تقاضای تاسيس سمن
4- مراجعه نماينده موسسين به اداره كل امور سازمان های مردم نهاد در وزارت كشور يا استانداری ها و فرمانداری های كشور ( با توجه به محدوده جغرافيای فعاليت سمن ) جهت تحويل مدارك
5- تشكيل پرونده در دبير خانه هيات نظارت و انجام استعلامات 4 گانه ( قوه قضائيه ، اطلاعات ، ناجا ، تخصصی )
6- اخذ پاسخ استعلام ها و طرح پرونده تاسيس سمن در هيات نظارت
7- برگزاری مجمع عمومی موسس جهت تعيين هيات مديره و بازرسان و تصويب طرح اساسنامه در صورت موافقت هيات نظارت با تاسيس انجمن
8- معرفي سمن به ثبت شركت ها جهت ثبت شخصيت حقوقی
9- تحويل پروانه تاسيس و فعاليت پس از دريافت روزنامه رسمی ثبت شركت ها
برای ورود به صفحه در خواست اخذ پروانه در پورتال معاونت امور سازمان های مردم نهاد کلیک کنید
پس مراحل ثبت نام برای دریافت پروانه سازمان مردم نهاد از این قرار است :
ابتدا فرم الكترونيكي تقاضانامه تاسيس در پایگاه اینترنتی معاونت امور سازمان های مردم نهاد تکمیل می شود . در صورت تاييد تقاضای تاسيس سمن ، پس از تكميل فرم مشخصات فردی موسسين و ارسال اساسنامه پيشنهادی از طريق سایت ، از نماينده معرفی شده برای تكميل پرونده و طی مراحل اداری دعوت می شود . نماینده باید معرفی نامه امضا شده از طرف همه اعضای موسس برای خود را همراه داشته باشد .
پس از تشكيل پرونده و انجام استعلامات امنيتی ،انتظامی و همچنين بررسی صلاحيت تخصصي افراد و اساسنامه پيشنهادی پرونده به هيات نظارت بر تاسيس و فعاليت سازمان های مردم نهاد به منظور بررسی و صدور رای ارسال خواهد شد .
در صورت مثبت بودن نظر هيات نظارت ، هيات موسس بايد مجمع عمومی موسس را برگزار کند و صورتجلسه ای تنظيم نموده كه در آن به دو موضوع زیر رسيدگی و نتيجه به امضای اعضای موسس رسيده باشد :
تصويب طرح اساسنامه كه متن تمامی صفحات آن به امضای هیئت موسس رسيده باشد
تعيين هيات مديره و بازرسان
و در نهایت نامه معرفی به اداره كل ثبت شركتهای غير تجاری صادر می شود كه پس از دريافت پاسخ از سوی آن اداره ، پروانه فعاليت صادر می شود .
برای ورود به صفحه پیگیری صدور پروانه تاسیس سازمان های مردم نهاد کلیک کنید
مدارک لازم برای مراجعه حضوری ثبت سمن
همانطور که بیان شد ، پس از درخواست اینترنتی ثبت سمن در پورتال ، نماینده هیئت موسس به صورت حضوری به اداره كل امور سازمان های مردم نهاد از وزارت كشور يا استانداری ها و فرمانداری های كشور (با توجه به محدوده جغرافيای فعاليت سمن ) مراجعه می کند و مدارک لازم را تحویل می دهد :
مدارک لازم عبارتند از :
3 قطعه عكس
اصل و تصوير مدرك تحصيلی يا ارائه مدرك معتبر برای 2 نفر متخصص در ارتباط با موضوع فعاليت
كپی شناسنامه اعضاء
معرفي نامه نماينده هيات موسس براي انجام تشريفات اداری
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد چگونگی ثبت سمن در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون چگونگی ثبت سمن پاسخ دهند .
سوالات متداول
1- برای ثبت سازمان مردم نهاد به کدام اداره مراجعه کنیم ؟
ثبت سمن به صورت اینترنتی انجام میگیرد که در متن مقاله به صورت کامل توضیح داد شده است .
2- جهت تحویل مدارک برای تاسیس سمن به کجا مراجعه کنیم ؟
پس از طی مراحل اینترنتی ثبت نام ، باید به اداره کل امور سازمان های مردم نهاد که بسته به محدوده جغرافیایی سمن تعیین می شود مراجعه می کنیم که در این مقاله به طور کامل توضیح داده شده است .
3- چه مدارکی برای ثبت سمن لازم است ؟
مدارک شناسایی و معرفی نامه اعضا از جمله مدارک لازم هستند که در مقاله کامل بیان شده است .
منبع : چگونگی ثبت سمن
چگونگی ثبت سمن
ذخیره سازی
0
0
اشتراکگذاری
گزارش تخلف
نظرتان را بنویسید