انواع روان کننده شکم سریع شامل ملین های حجیم ساز، اسمزی، نرم کننده های مدفوع، روان کننده ها و محرک ها هستند. اکثر آنها بدون نسخه در دسترس هستند. ملین را طبق دستور مصرف کنید تا از عوارض جانبی مانند نفخ، گاز یا گرفتگی معده پیشگیری شود.
ملین چیست؟
ملین ها یا روان کننده شکم سریع داروهایی هستند که در صورت یبوست به شما کمک می کنند تا مدفوع کنید. بسیاری از ما با علائم مشخص یبوست آشنا هستیم: (تلاش برای دفع مدفوع و زور زدن، مدفوع سفت یا خشک و این احساس که روده شما حتی پس از دفع هم خالی نشده)
معمولاً تغییر سبک زندگی و خوردن غذاهای پر فیبر، مصرف پروبیوتیک ها، نوشیدن مایعات بیشتر و ورزش، سیستم گوارش را به حالت عادی درمی آورد و از یبوست جلوگیری می کند. اما سریع ترین راه درمان برای یبوست استفاده از ملین ها می باشد. اگر تغذیه و سبک زندگی خود را اصلاح کرده و هنوز مشکل یبوست دارید، بهتر است که از یک ملین استفاده کنید. می توانید ملین را بدون نسخه از داروخانه ها خریداری کنید. ممکن است با نام های مختلفی مثل ملین، نرم کننده مدفوع یا مکمل های حاوی فیبر موجود باشند.
انواع ملین ها
بیشتر ملین ها بدون نسخه در دسترس هستند. اگرچه کاربرد آنها برای از بین بردن یبوست متفاوت است، اما معمولاً برای درمان یبوست، گاه به گاه یا کوتاه مدت استفاده می شوند. مصرف طولانی مدت ملین ها می تواند عوارض جانبی جدی ایجاد کند و حتی باعث تشدید یبوست شما شود. اگر درمان های بدون نسخه مؤثر نیستند یا اگر یک بیماری زمینه ای (طولانیمدت) دارید که باعث یبوست میشود، ممکن است به یک ملین تحویز شده با نسخه پزشک نیاز داشته باشید.
انواع دارو های ملین شامل ملین های حجیم ساز، ملین های اسمزی، ملین های نرم کننده مدفوع، ملین های روان کننده، ملین های محرک و ملین های تجویزی می شود. ملین ها به اشکال متفاوتی در بازار ارائه می شوند از جمله قرص ملین، پودر ملین، شربت ملین، شیاف ملین، شیاف ملین و تنقیه ملین. در ادامه انواع داروهای ملین و کاربرد هریک از آن ها را بررسی می کنیم:
ملین های حجیم ساز (مکمل های فیبر)
ملین های حجیم ساز با اضافه کردن فیبر مدفوع شما را حجیم میکنند و آن را بزرگتر میکنند. فیبر محلول، آب را از بدن شما به مدفوع می کشد و آن را بزرگتر و نرم تر می کند.در نتیجه روده بزرگ تحریک شده و اندازه آن بزرگ تر می شود تا منقبض شود و مدفوع را خارج کند. ملین های حجم دهنده با مکمل فیبر معمولاً جزو ملایم ترین ملین ها هستند. عوارض کمی دارند و اغلب بهترین ملین برای شروع به استفاده هستند. انواع ملین های حجیم ساز عبارتند از:
فیبوگل
پسیلیوم
پلی کربوفیل
متیل سلولز
ملین های اسمزی
ملین های اسمزی آب را از سایر قسمت های بدن می کشند و به روده بزرگ می فرستند. همانطور که آب جمع می شود، مدفوع را نرم می کند تا راحت تر دفع شود. ملین های سالین نوعی ملین اسمزی هستند. آنها حاوی نمکی هستند که آب را در روده بزرگ نگه می دارد. انواع ملین های اسمزی عبارتند از:
پلی اتیلن گلیکول
محلول هیدروکسید منیزیم
گلیسیرین
بهتر است همراه با مصرف این نرم کننده های اسمزی مقدار زیادی آب نوشیده شود. زیرا آب موجب افزایش تاثیرگذاری مسهل شده و نفخ را کاهش میدهد.
ملین های نرم کننده مدفوع
به نرم کننده های مدفوع، ملین های نرم کننده نیز گفته می شود. آنها آب و چربی که جذب مدفوع می شود را افزایش می دهند و آن را نرم می کنند. این نرم کننده ها حاوی دكوزات (نرم کننده مدفوع) هستند. اگرچه مدت زمان تاثیر ملین یک هفته یا بیشتر است، اما اغلب برای دوره بهبودی پس از عمل جراحی، زنانی که به تازگی زایمان کرده اند و یا افراد مبتلا به بواسیر مفید است.
ملین های روان کننده
همانطور که از این نام این دارو پیداست، این روان کننده ها مدفوع را لغزنده می کنند. روغن معدنی موجود در این محصولاتیک لایه نرم و صاف به دیواره های روده می افزاید و از خشک شدن مدفوع جلوگیری می کند. اگرچه این دارو بسیار مؤثر است، اما از روان کننده ها به عنوان درمانی کوتاه مدت برای یبوست استفاده می شود. زیرا مصرف یک دوره طولانی از این دارو، موجب جذب ویتامین های محلول در چربی از روده شده و جذب داروهای تجویزی را کاهش می دهد. همزمان با مصرف سایر داروها یا مکمل ها از روان کننده ها استفاده نکنید.
ملین های محرک
ملین های محرک، اعصابی را که عضلات روده بزرگ را کنترل می کنند، فعال می کنند و روده بزرگ را مجبور به حرکت می کند تا مدفوع را به سمت جلو حرکت دهد. اگر سایر ملین های بدون نسخه کمکی نکرده باشد، ممکن است به یک ملین محرک نیاز داشته باشید. ملین های محرک عبارتند از:
بیزاکودیل
سنا
از محرک ها، روزانه یا به طور مرتب استفاده نکنید. این نوع ملین ممکن است توانایی طبیعی بدن در دفع مدفوع را تضعیف و وابستگی به ملین را ایجاد کند. همچنین: ملین های محرک ممکن است باعث گرفتگی و اسهال شوند.
ملین های تجویزی
اگر یبوست مزمن، از جمله یبوست مرتبط با بیماری مانند سندرم روده تحریک پذیر (IBS) دارید، ممکن است به یک ملین تجویزی نیاز داشته باشید. در صورت مصرف مواد مخدر و افیونی که می تواند باعث یبوست شود، ممکن است نیاز به نسخه داشته باشید. ملین های تجویزی که یبوست مزمن را درمان می کنند عبارتند از:
لاکتولوز
لوبیپروستون
پروکالوپراید
پلکاناتید
لاکتولوز
لاکتیتول
ملین های تجویزی که یبوست ناشی از مواد افیونی را درمان می کنند عبارتند از:
متیل نالترکسون
نالوکسگل
نالدمدین
فیبر
فیبر ملین طبیعی است که اکثر پزشکان برای یبوست و کم تحرکی روده توصیه می کنند. فیبر به طور طبیعی در میوه ها، سبزیجات و غلات کامل (به خصوص سبوس گندم) موجود است.
فیبر با افزایش مقدار آب و حجم مدفوع به برطرف کردن یبوست و حرکت سریع آن در روده بزرگ کمک می کند. هنگام مصرف مکمل های فیبر، نوشیدن آب کافی برای به حداقل رساندن احتمال نفخ و انسداد احتمالی ضروری است.
در صورت افزایش عمده مصرف فیبر و قرار دادن آن در رژیم غذایی ممکن است عوارض جانبی مانند گرفتگی شکم، نفخ یا گاز در شکم ایجاد شود.در نتیجه بهتر است، به تدریج میزان فیبر مصرفی را افزایش دهید. همچنین فیبر می تواند باعث کاهش جذب برخی از داروها در بدن شود، بنابراین همیشه داروهای خود را حداقل یک ساعت قبل، یا دو ساعت بعد از مصرف فیبر مصرف کنید.
روان کننده شکم سریع
ملین ها یا روان کنند های شکم معمولا به سرعت عمل می کنند اما اگر به دنبال روان کننده شکم سریع هستید بهترین گزینه استفاده از بیزاکودیل می باشد. بیزاکودیل در دو شکل قرص و شیاف بیزاکودیل در بازار ارائه می شود. بین 15 تا 60 دقیقه زمان نیاز است تا بیزاکودیل عمل کند. استفاده از بیزاکودیل برای کودکان زیر 6 سال بدون تجویز توصیه نمی شود.
اگر بیزاکودیل بیش از حد استفاده شود، ممکن است باعث از بین رفتن عملکرد طبیعی روده و ناتوانی در اجابت مزاج بدون استفاده از محصول شود (وابستگی به ملین). عوارض بیزاکودیل شامل اسهال، درد شکم، کاهش وزن یا ضعف شدید می باشد اگر این علائم بروز پیدا کنند به این معناست که از این دارو بیش از حد استفاده شده است و باید به پزشک مراجعه کرد.