موتورهای جریان مستقیم در جایی استفاده می شوند که طیف وسیعی از کنترل دقیق گشتاور و سرعت برای مطابقت با نیازهای برنامه مورد نیاز است. چنین کاربردهایی شامل جرثقیل، نوار نقاله و آسانسور است.
از موتور آسانسور جریان مستقیم به اندازه انواع جریان متناوب استفاده نمی شود زیرا تمام سیستم های برق برق جریان متناوب را ارائه می دهند. با این حال، برای کاربردهای خاص، تبدیل جریان متناوب به جریان مستقیم به منظور استفاده از موتورهای DC سودمند است.
ساخت یک موتور DC به طور قابل توجهی پیچیده تر و گرانتر از موتور AC است، در درجه اول فلکه آسانسور به دلیل کموتاتور، برس ها و سیم پیچ های آرمیچر. تعمیر و نگهداری مجموعه برس/کموتاتور موجود در موتورهای DC در مقایسه با طراحی موتورهای AC قابل توجه است.
یک موتور القایی AC به کموتاتور یا برس نیاز ندارد و بیشتر آنها از میله های روتور قفس سنجابی ریخته گری به جای سیم پیچی سیم مسی استفاده می کنند. انواع مختلفی از موتورهای DC وجود دارد که بر اساس نوع میدان طبقه بندی می شوند. اینها آهنربای دائمی، سری، شنت و مرکب هستند.
سرعت موتور، گشتاور و قدرت پارامترهای مهمی هستند که برای پیشبینی عملکرد موتور DC استفاده میشوند:
سرعت: به سرعت چرخش شفت موتور اشاره دارد و برحسب دور در دقیقه (rpm) اندازه گیری می شود.
گشتاور: به نیروی چرخشی ارائه شده توسط شفت موتور اشاره دارد. گشتاور شامل نیرویی است که بر یک شعاع وارد می شود. واحد استاندارد گشتاور نیوتن متر است.
قدرت: به سرعت انجام کار اشاره دارد. معمولاً بر حسب اسب بخار بیان می شود. یک اسب بخار معادل 746 وات توان الکتریکی است. بنابراین می توانید از وات برای محاسبه اسب بخار استفاده کنید و بالعکس.
موتورهای DC مغناطیسی دائمی
موتورهای DC با آهنربای دائمی از آهنرباهای دائمی برای تامین شار میدان اصلی و از آهنرباهای الکتریکی برای تامین شار آرمیچر استفاده می کنند. حرکت میدان مغناطیسی آرمیچر با تغییر جریان بین سیم پیچ های داخل موتور به دست می آید. این عمل کموتاسیون نامیده می شود. برس ها در تماس با کموتاتور جریان را به سیم پیچ ها منتقل می کنند. موتورهای PM گشتاور بالایی در مقایسه با موتورهای میدان پیچی تولید می کنند.
با این حال، موتورهای آهنربای دائم در توانایی حمل بار محدود هستند و به همین دلیل عمدتاً برای کاربردهای کم اسب بخار استفاده می شوند. جهت چرخش یک موتور DC با آهنربای دائمی با جهت جریان جریان از طریق آرمیچر تعیین می شود. معکوس کردن قطبیت ولتاژ اعمال شده به آرمیچر، جهت چرخش را معکوس می کند.
کنترل سرعت متغیر یک موتور PM با تغییر مقدار ولتاژ اعمال شده به آرمیچر انجام می شود. سرعت موتور به طور مستقیم با مقدار ولتاژ آرمیچر اعمال شده متفاوت است. هر چه مقدار ولتاژ آرمیچر بیشتر باشد، موتور سریعتر کار می کند.