بیدار شدن های نیمه شب و عدم خوابیدن ناراحتی بسیار جدی است که طی مدت طولانی اگر تکرار شود، منجر به اختلالات خواب می گردد و از این رو اهمیت دادن به آن و برطرف کردنش به شیوه های مناسب بسیار مهم است.
دکتر خوزه کلون، بنیانگذار کلینیک Paradise Sleep معتقد است اولین نکته درباره اختلالات خواب و بیداری این است که درک کنید بیدار شدن از خواب در نیمههای شب ممکن است موضوع عجیبی نباشد و بسیاری از افراد در طول شب به دلایل مختلف از خواب میپرند. اما اگر شما بیش از 4 بار در طول شب از خواب بیدار میشوید به نظر میرسد بهتر است ریشههای اختلال خواب خود را بررسی کنید. دلایل متعددی وجود دارد که شما در طول شب از خواب بیدار شوید، اما در ادامه به بررسی برخی از این دلایل میپردازیم: به هم خوردن تعادل بدن اگر میبینید که در شب دو یا چهار بار بیدار میشوید به نظر میرسد تعادل آب و الکترولیت بدن شما به هم خورده است. اگر آب زیادی بدون نمک کافی مصرف میکنید، بدن ممکن است سعی کند مقداری H 20 را خاموش کند، که ممکن است توضیح دهد که چرا شما در نیمه شب از خواب بیدار میشوید. حدود 30 دقیقه قبل از خواب، نوشیدن یک لیوان آب کوچک با یک نوک قاشق نمک دریایی غیر فرآوری شده میتواند به تعادل بدن شما کمک کند. نمک فرآوری نشده به آب کمک میکند تا وارد سلولهای ما شود.
در اینجا عللی که شما را نیمه شب از خواب بیدار می کند و کیفیت خوابتان را تحت تاثیر قرار می دهد، بیشتر معرفی شده است:
به هم خوردن تعادل بدن
اگر میبینید که در شب دو یا چهار بار بیدار میشوید به نظر میرسد تعادل آب و الکترولیت بدن شما به هم خورده است. اگر آب زیادی بدون نمک کافی مصرف میکنید، بدن ممکن است سعی کند مقداری H 20 را خاموش کند، که ممکن است توضیح دهد که چرا شما در نیمه شب از خواب بیدار میشوید. حدود 30 دقیقه قبل از خواب، نوشیدن یک لیوان آب کوچک با یک نوک قاشق نمک دریایی غیر فرآوری شده میتواند به تعادل بدن شما کمک کند. نمک فرآوری نشده به آب کمک میکند تا وارد سلولهای ما شود.
دمای اتاق خواب
طبق گفتههای بنیاد ملی خواب آمریکا احساس گرما میتواند خواب را سخت کند. مارک لوی پزشک متخصص مراقبتهای اولیه میگوید: «دمای اتاق میتواند به شدت روی خواب شما موثر باشد. این به معنی نگه داشتن بدن در دمای مناسب است. افراد میتوانند در طیف وسیعی از درجه حرارت راحت بخوابند. اما دمای اتاق 60-65 درجه فارنهایت برای اکثر مردم ایده آل است. همچنین دکتر لوی توصیه میکند قبل از خواب حمام کنید.»
افسردگی خفیف
بسیاری از افراد مبتلا به افسردگی ماژور یا اساسی در خوابیدن مشکل دارند. اما این موضوع با موارد اندک افسردگی نیز دیده میشود. برای مثال مبتلایان به افسردگی خفیف با مشکلات به خواب رفتن و از خواب بیدار شدن رو به رو هستند. پژوهشها نشان میدهند که افسردگی خفیف و اختلال خواب در خانمها شایعتر است.
خارش و تحریک پوست
اگزما یا شرایط تحریک پوست می تواند کیفیت خواب را به خطر بیندازد. این بیماری تاثیر جدی بر روی کیفیت کلی زندگی دارد؛ هم از نظر جسمی و هم از نظر روانی. اگزما منجر به تغییرات سیستم ایمنی بدن و پاسخ های التهابی می شود که با خواب خوب تداخل پیدا می کند. یک ایده خوب، پیدا کردن گزینه های درمان با نظر پزشک برای رفع اگزما است. اگر شما نیز جزو کسانی هستند که خارش پوست نمی گذارد شب بخوابید حتما باید از کرم های مخصوصی که پزشک تجویز می کند استفاده کنید تا به سرعت خارش پوست کم شود و پوست رطوبت بیشتری جذب کند.
حتما بخوانید: عوامل موثر بر زمان خواب و بیداری
سندرم پای بی قرار
بنیاد ملی خواب ایالات متحده اعلام کرده که از هر 10 آمریکایی، یک نفر مبتلا به سندرم پای بی قرار است؛ یک اختلال حرکتی مربوط به خواب که منجر به احساس ناخوشایند گزگز و سوزن سوزن شدن پاها و میل شدید به تکان دادن آنها می شود. سندرم پای بی قرار به شدت کیفیت خواب را به خطر می اندازد. این سندرم به خصوص در نیمه شب تمایل به بدتر شدن دارد و استفاده از داروهایی مانند آنتی هیستامین ها می تواند علائم آن را تشدید کند.
استفاده از برخی داروها
داروهای محرک تاثیر قابل توجهی روی کیفیت خواب شما دارند. داروهایی که برای مشکلات قلب یا تیروئید و یا آسم تجویز می شوند روی الگوی خواب تاثیر می گذارند و ممکن است باعث شوند در نیمه های شب از خواب بیدار شوید. اگر نگران عادت خواب خود هستید درباره هر دارویی که پزشک به شما تجویز می کند با او صحبت کنید.
افزایش سن
همه افراد یک ساعت بیولوژیکی دارند که تعیین میکند چه موقع آنها خسته میشوند و چه موقع صبح بدن آنها از خواب بیدار میشود. اما با ورود به سن حدود 40 سالگی، ساعت بدن شما شروع به تغییر میکند. محققان مطمئن نیستند که دقیقاً چرا این اتفاق میافتد، اما نتیجه این است که بدن شما به طور طبیعی زودتر از خواب بیدار میشود و میزان خواب شما را کاهش میدهد، هانس وان دونگن مدیر مرکز تحقیقات در دانشگاه ایالتی واشنگتن میگوید با رسیدن به دهه 60، میتوانید دو ساعت زودتر از آنچه که در دهه 30 خود میتوانستید، از خواب بیدار شوید.
دانشمندان هنوز علت این موضوع را نفهمیده اند اما با افزایش سن شما نیاز به خواب کمتری دارید و احتمال اینکه در نیمه های شب از خواب بیدار شوید بیشتر است. این مشکل در زنان با افزایش سن بیشتر است، خصوصا در زمان رسیدن به سن یائسگی.
اعتیاد به شبکههای اجتماعی
به نظر میرسد وابستگی بیش از حد به شبکههای اجتماعی نیز عامل دیگری است که میتواند باعث شود شما بارها و بارها از خواب بیدار شوید. ریچارد ال هانسلر، استاد دانشگاه دانشگاه جان کارول در اوهایو، توضیح میدهد: «قرار گرفتن چشمان در معرض نور شدید، بدن را از ساخت ملاتونین، هورمون خواب بازمی دارد.» صفحه نمایش گوشی و تبلت هوشمند و به عبارتی اعتیاد به شبکههای اجتماعی نقشی پررنگ در اختلالات خواب ایفا میکند. بهتر است پیش از خواب و به ویژه در طول شب گوشی هوشمند خود را بررسی نکنید.
اختلالات مزمن
افرادی که از دردهای شدید، اختلالات قلب و عروق، دیابت و مشکلات دیگری رنج می برند اغلب در نیمه های شب از خواب بیدار می شوند. اگر فکر می کنید مشکلات خواب شما مرتبط با مشکلات جدی در وضعیت سلامتی شما است با پزشک خود در مورد روش های درمانی صحبت کنید. اغلب برای این اختلالات درمان هایی وجود دارد. بیشتر افرادی که دردهای شدید دارند در خوابشان دچار مشکل هستند و احتمال بیدار شدن در نیمه های شب برای آن ها بیشتر است.
مشکلات معده
وضعیتی که در آن اسید از معده شما به مری شما برگردانده میشود، میتواند بر خواب شما تأثیر بگذارد، نتیجه آن باعث سوزش قلب میشود. شرایطی که در آن شما از خواب بیدار میشوید و احساس درد دارید. دکتر دیوید جانسون، استاد پزشکی و رئیس بخش گوارش در دانشکده پزشکی شرقی ویرجینیا میگوید، حتی اگر احساس سوزش احساس نکنید، اسید موجود در مری شما باعث میشود تا رفلکس عضلانی برای پاک کردن آن انجام شود، که میتواند خواب را مختل کند. این توضیح میدهد که چرا مبتلایان به رفلاکس اسید مزمن بیش از دو برابر دیگران مشکلات خواب دارند.
چربی اضافی شکم
هنگامی که وزن اضافی را در میان تنه خود دارید، بدن در هنگام خوابیدن باید نفس بیشتری بکشد، که میتواند باعث مشکلات خواب شود. چربی شکم همچنین میتواند سطح بالاتری از التهاب را در بدن شما ایجاد کند که مسیرهای عصبی کنترل خواب را مختل میکند. این یک چرخه مخرب ایجاد میکند، از آنجا که تحقیقات نشان میدهد عدم خواب کافی با پرخوری در روز بعد (تا 385 کالری اضافی!)، مرتبط است، پس به طور بالقوه باعث افزایش وزن میشود.
مشکلات تنفسی
احتقان بینی، آلرژی و هر نوع مشکل در مسیر تنفسی میتواند منجر به بیدار شدنهای مکرر شما در طول شب شود. هنگامی که محققان موسسه خواب و سلامت انسان در آلبوکرک، نیویورک، 20 نفر مبتلا به بی خوابی مزمن را مورد مطالعه قرار دادند، دریافتند که 90 ٪ از افرادی که نیمه شب از خواب بیدار میشوند با مشکلات تنفسی رو به رو میشوند. بهترین درمان این مشکل مراجعه به یک متخصص گوش و حلق و بینی است.
مشکلات تیروئید
غده تیروئید بیش فعال یا کم کار میتواند تأثیر دومینویی در عدم تعادل هورمونها را ایجاد کند که خوابیدن یا در خواب ماندن را دشوار کند. هنگامی که تیروئید بیش از حد فعال باشد، قلب شما رنج میبرد، آدرنالین شما زیاد میشود و میتوانید احساس بی خوابی و اضطراب داشته باشید. وقتی غده تیروئید دچار کمبود فعالیت شود (وضعیتی که پس از 50 سالگی شایعتر میشود) تا 35 ٪ احتمال ابتلا به بیدار شدن از خواب را دارید. مشکلات تیروئید به ویژه در زنان سخت است آنها هشت برابر بیشتر از مردان دچار مشکل تیروئید هستند و تا 60 ٪ آنها متوجه نیستند که بی خوابی آنها مربوط به تیروئید است.
تحمل استرس
استرس یک عامل مهم برای بی خوابی تلقی می شود. براساس مطالعهای که در سال 2012 منتشر شده است، استرس یکی از مهمترین عواملی است که منجر به بی خوابی و بدخوابی میشود. مداخلات کاهش استرس، مانند مراقبه ذهن و مراجعه به روانشناس میتواند تا حد زیادی مشکل شما را حل کند.
اضطراب به طور مستقیم سیستم عصبی مرکزی را دچار اختلال می کند که در این صورت تغییرات جزئی در بیوشیمی بدن و سیستم نوروشیمی عامل ریتم خواب و بیداری، ایجاد می شود. مجموعه این تغییرات به طور مستقیم مراحل خواب را تحت تاثیر قرار می دهد. اضطراب باعث می شود خواب تکه تکه باشد و ورود به مرحله عمیق و نیروبخش مشکل خواهد بود. به علاوه، مغز این نگرانی را به شکل تهدیدی تفسیر می کند که سعی می کنیم از آن فرار کنیم. احساس هشدار موجب بیدار شدن ناگهانی پس از چند ساعت خواب می شود. برای کاهش استرس سعی کنید به طور منظم حتی 10 دقیقه در طول روز ورزش کنید. پیاده روی 10 دقیقه ای بعد از صرف شام نیز کمک بزرگی برای رفتن به خواب عمیق است.
منبع : میگنا
در ادامه بخوانید: چگونه کیفیت خواب را بالا ببریم
علت بیداری در نیمه شب

ذخیره سازی
0
0
اشتراکگذاری
گزارش تخلف
برچسب ها
ShortURL as
Linkp.ir
مطلب قبلی
مزایای تمرینات ذهن و بدن در سطح سلولی
مطلب بعدی
راه های جلوگیری از طلاق
نظرتان را بنویسید
موارد بیشتر