نرمافزار CATIA با بیش از 100 محیط کاری، قابلیت طراحی دوبعدی و 3D، مونتاژ قطعات، تهیه نقشههای دوبعدی، طراحی سطوح پارامتریک و پیچیده، طراحی سازه، قالبسازی، مهندسی معکوس با ابر نقاط، ورقکاری، طراحی با استفاده از عکس، ماشینکاری، پایپینگ، طراحی مکانیزم، تحلیل، تهویه مطبوع، طراحی ارگونومی، طراحی جوش،، تلرانسگذاری، طراحی تجهیزات الکتریکی، مدیریت پروژه، مدیریت کارخانه و … را دارد. هماکنون شرکتهای بزرگ دنیا نظیر Boeing، Airbus، Audi، BMW از نرمافزار کتیا استفاده میکنند.

تواناییهای نرمافزار CATiA
- مدل سازی و طراحی سطوح و قطعات پیچیده، شرکتهای هواپیماسازی همچون بوئینگ و شرکتهای خودروسازی همچون فورد و نیسان از نرمافزار کتیا استفاده می کنند.
- طراحی پروسه ماشینکاری و تولید و استخراج G-code برای دستگاههای تراشکاری cnc جهت ساخت قطعه
- تحلیل و طراحی مکانیزمها،سیستم ها و تجهیزات هیدرولیکی، پنوماتیکی، الکتریکی و…
- طراحی قالب و مدلهای ورق کاری
- شبیهسازی
- مدیریت پروژهها
آموزش کتیا
فرقی نمیکند اگر در ابتدای کار با کتیا هستید و یا حتی بصورت حرفهای کار میکنید؛ در دنیای امروز که فراوانی اطلاعات ما را احاطه کرده است انتخاب یک روند مناسب و حرکت در مسیر آن برای یادگیری هر موضوعی ضروری است. آنچه مسلم است اگر از ابتدا مسیر حرکت را بدانیم و مبدأ و مقصد را بشناسیم و سپس قدم در راه بگذاریم، با خیالی آسودهتر و با گامهایی استوارتر پیش خواهیم رفت. بهجرئت میتوان گفت با تسلط بر مفاد این سرفصل آموزشی کتیا، میتوانید بیش از 95% از آنچه را که میبینید یا تصور میکنید، طراحی نمایید. در ادامه میتوانید آموزش هر کدام از این 9 محیط کتیا را بصورت جداگانه همراه با تمرین در دسته مخصوص مطالعه بفرمایید.
- آموزش کتیا: دوره مقدماتی
- 0. شروع کار با کتیا
- 1. محیط Sketcher
- 2. محیط Part Design
- 3. محیط Assembly Design
- 4. محیط Drafting
- آموزش پیشرفته کتیا: طراحی سطوح
- 5. محیط Freestyle
- 6. محیط Generative Shape Design
- 7. محیط Imagine & Shape
- 8. محیط Sketch Tracer
- 9. آموزش ابر نقاط در کتیا
آموزش محیط Sketcher کتیا
بعد از آشنایی مقدماتی شما دوستان عزیز با محیط کتیا، وقت آن رسیده است که شروع به طراحی کنیم. تولید قطعات سه بعدی در نرمافزار کتیا بر مبنای پروفیل های دوبعدی انجام میگیرد. این پروفیل ها در محیط کاری دوبعدی به نام Sketcher ایجاد شده و سپس در محیط طراحی قطعه (و یا سایر محیطها) به کار گرفته میشوند. در محیط اسکچر میتوان پروفیلها را به کمک قیودی نظیر اندازه، زاویه، مماسی، توازی و … به صورت پارامتری ترسیم کرد تا در در صورت نیاز به راحتی قابل ویرایش و اصلاح باشند.
آموزش محیط Part Design کتیا
محیط کاری Part Design کتیا یکی از محیطهای کاری مجموعه Mechanical Design است. کاربر در این محیط میتواند با استفاده از Sketch های دوبعدی، مدلهای سه بعدی صلب ایجاد کند. پس از ایجاد مدل سه بعدی اولیه، میتوان مشخصههای مورد نظر نظیر سوراخ، گوشه، رزوه، ماهیچه و … را به مدل اضافه نمود. 8 تمرین عملی بصورت گام به گام و کاملا مجزا در این قسمت درج شده است تا با ابزارهای مهم محیط پارت دیزاین آشنا شوید.
آموزش محیط Assembly Design کتیا
محط Assembly Design (محیط اسمبلی کتیا) یکی از محیطهای کاری مجموعه Mechanical Design است. در این محیط، کاربر میتواند با استفاده از قیود موجود، قطعات مختلف یک محصول را مونتاژ نماید. قیود مونتاژ موجود در این محیط برای تعیین موقعیت دقیق قطعات در محصول نهایی به کار میروند. این قیود با محدود کردن درجات آزادی هر قطعه، موقعیت و جهتگیری آن را در محصول و نسبت به سایر قطعات تعریف میکند.
آموزش محیط Drafting کتیا
کاربر در محیط Drafting کتیا میتواند با استفاده از قطعههای سهبعدی تولید شده در محیط Part Design یا محصولات مونتاژ شده در محیط Assembly Design، مستندات و نقشههای مهندسی تولید کند. در این نقشهها، نماهای مختلف همراه با جزئیات مورد نیاز تعبیه میشود. این نقشههای دوبعدی بهصورت مستقیم توسط اپراتورهای قسمتهای مختلف کارگاهها، مراکز تولیدی و ماشینکاری بهکار میروند. محیط درفتینگ کتیا کلیه ابزارهای لازم نظیر ابزارهای تولید نما، ترسیم، ویرایش، اندازهگذاری و علائم اختصاری برای تولید نقشه نهایی کارگاه را فراهم میکند.
آموزش محیط Generative Shape Design کتیا
محیط کاری Generative Shape Design کتیا، یکی از محیطهای کاری مجموعه Shape است. برای تولید محصولات با شکلهای نسبتا پیچیده، نمیتوان به صورت مستقیم از محیط طراحی قطعه Part Design و طراحی قطعات توپُر استفاده کرد. بنابراین برای انعطافپذیری و قدرت مانور بیشتر هنگام طراحی، اغلب نیاز به ترسیم سطح (Surface) این قطعات است. این سطوح، رویه بیرونی قطعه را مشخص میکند و بدون ضخامت هستند.
آموزش محیط FreeStyle کتیا
مدلهای سطوح، مدلهای سهبعدی بدون ضخامت و خواص جرمی هستند. در نرمافزار CATIA V5، مدلسازی این سطوح با توجه به روش تولید و درجه پیچیدگی و همچنین پارامترهای موجود در مسأله، در یکی از محیطهای طراحی سطوح Shape انجام میشود. محیط FreeStyle کتیا یکی از محیطهای کاری این مجموعه است. به طور کلی این محیط برای تولید و آنالیز سطوح و منحنیهای آزاد به کار میرود. به عنوان یک مثال عملی میتوانید طراحی بدنه خودرو را به عنوان تمرین محیط فری استایل کتیا مطالعه و دانلود بفرمایید.
آموزش محیط Imagine & Shape کتیا
محیط Imagine & Shape (طراحی مفهومی) کتیا یکی از محیطهای جذاب مجموعه Shape است. (Imagine & Shape (IMA محصولی است که بر مبنای سطوح بخشیزه شکل گرفته است این محصول بینظیر CATIA، برای بیان ایدههای خلاقانه در محیط سهبعدی، طراحی محصولات به صورت مفهومی، نمونهسازی سریع، شبیهسازی قطعات و طراحی با استفاده از عکس مورد استفاده قرار میگیرد. با به کارگیری ابزارهای خاص این محیط، طراح میتواند یک ایده جالب و پیچیده طراحی را با روشی بسیار ساده و با سرعت زیاد به یک مدل هندسی سهبعدی تبدیل نماید. بیشترین استفاده از این محیط در طراحی لوازم خانگی، اسباب بازیها و کالاها و تجهیزات ورزشی است.
آموزش محیط Sketch Tracer کتیا
محیط کاری (FreeStyle Sketch Tracer (FSK کتیا بخشی از مجموعه طراحی سطوح CATIA یعنی Shape Design میباشد. این محیط شما را قادر میسازد تا طرحها، عکسها و یا هر نوع ترسیمه دوبعدی را وارد کرده و موقیعت و مقیاس آنرا در فضای سهبعدی تعیین کنید. سپس میتوانید از سایر محیطهای طراحی سطوح یعنی Freestyle، Generative Shape Design و Imagine & Shape برای ترسیم المانهای هندسی بر روی این طرحها استفاده نمایید. با این کار در واقع میتوانید از یک طرح دوبعدی (مثلا یک تصویر سه نما) به یک مدل سهبعدی برسید.
آموزش محیط Digitized Shape Editor کتیا
در این قسمت به آموزش هنر مهندسی معکوس با ابر نقاط در کتیا میپردازیم. مهندسی معکوس با ابر نقاط را میتوان به طور کلی هنر تبدیل ابر نقاط به مدل سهبعدی CAD نامید. در این فرآیند ابتدا بر روی نقاط، یک مش سهگوش ایجاد میشود. این مش، توپولوژی اصلی مدل نهایی را ارائه میدهد. در مرحله بعد از تقسیم مش به نواحی کوچکتر و یا روشهای دیگر، یک سطح ساده تخمین زده میشود. این سطوح تا جایی که از زیبایی و سازگاری آنها اطمینان حاصل شود، پیراسته شده و به هم متصل میشوند و در نهایت مدل اصلی را ایجاد میکنند