واخواهی مهریه

ذخیره سازی
0
0
اشتراک‎گذاری
گزارش تخلف
heyvalaw
مهریه حق مالی است و به عنوان دینی بر عهده مرد است تا آن را به زن کند ، زن می تواند مهریه اش را هر موقع بخواهد چه در ایام زندگی زناشویی چه هنگام طلاق از طریق دادگاه خانواده یا اجرای ثبت به اجرا گذاشته و مرد را ملزم به پرداخت کند . 

واخواهی در لغت به معنای اعتراض است اما اصطلاح حقوقی واخواهی در قانون آیین دادرسی مدنی ، تنها به اعتراضی گفته می ‌شود که محکوم‌ علیه غایب نسبت به حکم غیابی مطرح می‌ کند .

به این اعتراض در همان دادگاه صادرکننده حکم غیابی رسیدگی می شود و دادگاه در مورد آن رأی مقتضی صادر می‌کند . لذا به صراحت ماده 305 قانون مذکور ، تنها نسبت به احکام ، آن هم احکام غیابی می‌ توان واخواهی کرد .

حال سوالی که مطرح می شود این است که اگر مردی مدعی پرداخت یا بخشیدن تمام یا قسمتی از مهریه به زن باشد اما با حکم دادگاه به صورت غیابی محکوم به پرداخت مهریه شده باشد می تواند به دادگاهی که او را محکوم به پرداخت مهریه کرده است اعتراض کند ؟ برای پاسخ به این سوالات در این مقاله ضمن تعریف واخواهی مهریه در مورد شرایط واخواهی مهریه هم صحبت خواهیم کرد .




واخواهی مهریه چیست
 مطابق ماده 303 قانون آیین دادرسی مدنی ، اصل بر این است که حکم صادره از دادگاه بدوی حضوری است مگر این که خوانده یا وکیل یا قائم ‌مقام یا نماینده قانونی وی در هیچ ‌یک از جلسات دادگاه حاضر نشده و به طور کتبی نیز دفاع نکرده باشد یا اخطاریه ، ابلاغ واقعی نشده باشد . در چنین حالتی رای دادگاه به صورت غیابی صادر می ‌‎شود و امکان اعتراض به حکم غیابی از جان محکوم علیه وجود دارد که واخواهی نامیده می شود .

 بنا بر تبصره یک ماده 306 ‌قانون آیین دادرسی مدنی ، چنانچه ابلاغ واقعی به شخص محکوم ‌علیه امکان پذیر نباشد و ابلاغ به صورت قانونی انجام شود نه به صورت واقعی ، آن ابلاغ معتبر بوده و حکم غیابی پس از انقضای ‌مهلت قانونی 20 روزه قطعی شده و به‌ موقع اجرا خواهد شد ، اما به محض ارائه درخواست واخواهی از جانب محکوم علیه غایب اجرا متوقف و به درخواست او رسیدگی خواهد شد .

 واخواهی از مهریه به این صورت است که بعد از رسیدگی در دادگاه اولیه یا تجدید نظر اگر مرد خودش در جلسه رسیدگی دادگاه حاضر نشده باشد وکیل او هم در دادگاه حاضر نشده باشد و لایحه هم ارسال نکرده باشد اما محکوم به پرداخت مهریه زن شده باشد و حکم محکومیت به او ابلاغ واقعی نشده باشد رای صادره غیابی خواهد بود .

 اگر مرد محکوم‌ به پرداخت مهریه مدعی عدم اطلاع از مفاد رأی صادره از دادگه مبنی بر پرداخت مهریه زن باشد، می تواند درخواست واخواهی به دادگاه صادر کننده حکم محکومیتش را ارائه کند .

 واخواهی از مهریه از جانب مرد غایب زمانی از طرف دادگاه مورد قبول قرار خواهد گرفت که مرد بتواند ثابت کند تمام مهریه یا قسمتی از آن را به زن پرداخت کرده است اما با حکم دادگاه محکوم به پرداخت کل مهریه شده است .



حتما بخوانید: نحوه پیگیری دادخواست مهریه




شرایط واخواهی مهریه زن توسط مرد
گفته شد که ، زمانی مرد می تواند از دادگاه درخواست واخواهی مهریه نماید که حکم محکومیت او به پرداخت مهریه زن به صورت غیابی صادر شده باشد . برای این که بتوان از حکم به پرداخت مهریه واخواهی کرد بایستی شرایطی وجود داشه باشد که عبارت است از :

 اولین و مهم ترین شرط واخواهی از مهریه از جانب مرد غایب ، این است که واخواهی زمانی از طرف دادگاه مورد قبول قرار خواهد گرفت که مرد بتواند ثابت کند تمام مهریه یا قسمتی از آن را به زن پرداخت کرده است .

 عدم حضور مرد محکوم به پرداخت مهریه یا وکیل یا نمایده او در دادگاه بدوی .

 عدم انجام ابلاغ واقعی حکم به مرد و ابلاغ قانونی حکم محکومیت به پرداخت مهریه به زن .

 ارائه درخواست واخواهی به همان دادگاهی که حکم محکومیت غیابی به پرداخت مهریه را صادر کرده است .

 واخواه چه حکم در مرحله بدوی صادر شده باشد یا تجدید نظر می تواند درخواست واخواهی بدهد .



برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد واخواهی از مهریه در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون واخواهی از مهریه پاسخ دهند .



در ادامه بخوانید: قانون جدید مهریه




سوالات متداول


1- آیا امکان واخواهی از حکم پرداخت نفقه برای مرد وجود دارد ؟
اگر حکم به صورت غیابی صادر شده باشد امکان واخواهی از آن برای مرد وجود دارد به شرط آن که بتواند ثابت کند مهرهیه را کاملا یا بخشی از آن را پرداخته است که در متن مقاله کاملا توضیح داده شده است .


2- مرد در چه صورت می تواند از حکم محکومیت غیابی برای پرداخت مهریه واخواهی کند ؟
در صورتی که بتواند ثابت کند مقداری از مهریه یا کل آن را پرداخته است که در مقاله توضیح داده شده است .


3- در چه صورتی حکم غیابی است و می توان از آن واخواهی کرد ؟
در صورتی که شخص خودش وکیل یا نماینده او در دادگاه حضور نداشته باشد و هیچ لایحه ای هم نفرستاده باشد همچنین ابلاغ حکم به او به صورت قانونی باشد نه واقعی .

منبع : واخواهی مهریه
برچسب ها
ShortURL as Linkp.ir
linkp.ir/E3m4
نظرتان را بنویسید