فرق چک تضمین شده و رمزدار

فرق چک تضمین شده و رمزدار
ذخیره سازی
0
0
اشتراک‎گذاری
گزارش تخلف
heyvalaw

چک رمزدار، چکی است که برخلاف چک های عادی که توسط اشخاص صادر گردیده، توسط بانک ها و با شماره رمز مخصوص صادر می شود. چک رمزدار به دو نوع چک رمزدار بین بانکی و چک رمزدار بانکی تقسیم شده و در حال حاضر، استعلام چک رمزدار تنها از طریق مراجعه به شعبه بانک صادر کننده آن و به روش حضوری برای متقاضیان امکان پذیر می باشد.

 

 

چک، سند تجاری است که در مقایسه با سایر اسناد تجاری از بیشترین میزان استفاده در میان تجار و غیر تجار برخوردار می باشد. چک ها دارای انواع گوناگونی می باشند. علاوه بر چک های عادی که توسط اشخاص و به حساب خود آنها صادر می شود، انواع دیگری از چک نیز همچون چک تضمینی و چک رمزدار به دلیل امنیت بیشتر این چک ها و قابلیت بیشتر نقدشوندگی آنها مورد استفاده قرار می گیرند.

یکی از انواع چک، چک رمز دار می باشد. چک رمزدار یا Password-Protected Cheque ، چکی است که برخلاف چک های عادی که توسط اشخاص صادر گردیده، توسط بانک ها صادر می شود. در این نوع از چک، بانک به درخواست مشتری، چکی را صادر کرده که دارای رمز مخصوص بوده و نقد شوندگی و پرداخت آن توسط بانک تضمین شده است. 

با توجه به اینکه چک رمزدار دارای مقررات و قواعد مخصوص به خود می باشد، در این مقاله، ابتدا به این سوال پاسخ داده که چک رمزدار چیست؟ سپس، چک رمزدار بین بانکی و چک رمزدار بانکی را تعریف کرده و در پایان، در مورد سقف مبلغ چک رمزدار و نحوه استعلام آن صحبت خواهیم کرد.



 

چک رمزدار چیست؟

امروزه چک ها دارای انواع گوناگونی می باشند. علاوه بر چک های عادی که توسط اشخاص و به حساب خود آنها به صورت چک روز و مدت دار، صادر می شود، انواع دیگری از چک نیز همچون چک تضمینی و چک رمزدار به دلیل امنیت بیشتر این چک ها و قابلیت بیشتر نقدشوندگی آنها مورد استفاده قرار می گیرند.

در پاسخ به این سوال که چک رمزدار چیست؟ باید گفت، چک رمزدار یا Password-Protected Cheque یکی از انواع چک بوده که به چکی اطلاق می شود که برخلاف چک های عادی که توسط اشخاص صادر گردیده، توسط بانک ها صادر می شود. در این نوع از چک، بانک به درخواست مشتری، چکی را صادر کرده که دارای رمز مخصوص بوده و نقدشوندگی و پرداخت آن توسط بانک تضمین شده، بنابراین دارنده آن با خطر چک برگشتی مواجه نمی شود.

چک رمزدار به دو نوع چک رمزدار بین بانکی و چک رمزدار بانکی تقسیم شده که ما در بخش های بعد به معرفی این دو نوع چک رمزدار و بیان ویژگی ها و تفاوت های آنها می پردازیم.

حتما بخوانید: چک چیست؟ انواع و ارکان آن

 

چک رمزدار بین بانکی

در بخش قبل، به تعریف چک رمزدار که یکی از انواع چک بانکی است، پرداخته و توضیح دادیم که چک رمز دار به دو نو ع  چک رمزدار بین بانکی و چک رمزدار بانکی تقسیم می شود. در این بخش، به معرفی چک رمزدار بین بانکی پرداخته و در بخش بعد، چک رمزدار بانکی را توضیح خواهیم داد.

چک رمزدار بین بانکی، چکی است که به در خواست مشتری، توسط بانک برای یک بانک دیگر و بر عهده آن بانک صادر می شود که البته در آن از رمز استفاده می شود . انتقال پول از یک بانک به بانک دیگر ، کاربرد اصلی این نوع چک رمزدار می باشد.

مزایای چک رمزدار بانکی عبارتند از: امنیت و عدم امکان سوء استفاده از آن و هم چنین تضمین پرداخت آن . چک رمزدار بین بانکی حتما باید به حساب گیرنده یا همان دارنده چک صادر شود و صدور آن در وجه حامل ممنوع است . استفاده از چک رمزدار بین بانکی در انجام معاملات ملکی بسیار به جای چک عادی توصیه می شود  ، زیرا بر خلاف چک عادی پرداخت چک رمزدار بین بانکی از طرف بانک تضمین شده است.

بیشتر بخوانید: چک بین بانکی چیست

 

 

 

چک رمزدار بانکی

در بخش های قبل، به تعریف چک رمزدار پرداخته و  چک رمزدار بین بانکی و ویژگی های این نوع از چک را توضیح دادیم. اکنون در این بخش، به تعریف چک رمزدار بانکی پرداخته و تفاوت این نوع از چک رمزدار با جک رمزدار بین بانکی توضیح خواهیم داد.

چک رمزدار بانکی، چکی است که با درخواست مشتری توسط بانک در وجه اشخاص حقیقی و حقوقی صادر می شود و نه بانک دیگر . در واقع مشتری می تواند به بانکی که در آن حساب دارد مراجعه کرده و از بانک بخواهد یک چک رمزدار برای وی صادر کند . در چک صادره، بانک شماره حساب فرد دریافت کننده را قید کرده و دربافت کننده می تواند در کلیه شعب بانک چک را نقد کند .

بر خلاف چک رمزدار بین بانکی، چک رمزدار بانکی قابل انتقال می باشد؛ نحوه انتقال چک بانکی به این صورت بوده که اگر صاحب چک پشت چک رمزدار بانکی را امضا نماید ، چک قابلیت انتقال پیدا می کند . ابه همین دلیل، چک رمزدار بانکی در حکم پول نقد بوده و در مقایسه با چک رمزدار بانکی از امنیت کمتری برخوردار می باشد. به جرات می توان گفت که مهم ترین ایراد چک رمزدار بانکی نیز همین ویژگی آن می باشد، زیرا در صورتی که چک رمزدار بانکی مفقود شود، هر کسی که آن را به بانک ارائه دهد می تواند وجه آن را نقد کند .

بیشتر بخوانید: چک سفید امضا چیست

 

سقف مبلغ چک رمزدار

پس از تعریف چک رمزدار و معرفی  چک رمزدار بین بانکی و ویژگی های این نوع از چک و سپس، تعریف چک رمزدار بانکی و توضیح تفاوت این نوع از چک رمزدار با چک رمزدار بین بانکی، در این بخش قصد داریم تا به این سوال پاسخ دهیم که سقف مبلغ چک رمزدار چه میزان می باشد؟

در پاسخ به این سوال که سقف مبلغ چک رمزدار چه میزان می باشد؟ باید گفت که قوانین و مقررات بانکی کشور، سقف مبلغ چک رمزدار را مشخص نکرده و بنابراین سقف مبلغ چک رمزدار همچون چک عادی با محدودیت قانونی مواجه نمی باشد. در نتیجه، مشتری می تواند برای هر مبلغ مورد نظر خود از بانک مربوطه، درخواست صدور چک رمزدار نماید.

بیشتر بخوانید: سامانه صیاد

 

نحوه استعلام چک رمزدار

از ابتدای سال 1400 و با اعلام بانک مرکزی، سامانه صیاد کار خود را رسما آغاز نمود؛ با این توضیح که ثبت چک و سایر عملیت مربوط به ان در این سامانه الزامی گردید. یکی از عملیات مربوط به چک، استعلام چک بوده که با وارد کردن شناسه صیادی چک در سامانه صیاد، برای متقاضی امکان پذیر می باشد. بنابراین ممکن است این سوال مطرح شود که نحوه استعلام چک رمزدار به چه صورت می باشد؟

در پاسخ به این سوال که نحوه استعلام چک رمزدار به چه صورت می باشد؟ باید گفت که با توجه به اینکه تا کنون، اطلاعیه ای مبنی بر امکان استعلام چک رمزدار از طریق سامانه صیاد یا همان سامانه پیچک از سوی بانک مرکزی اعلام نگردیده، در حال حاضر، استعلام چک رمزدار تنها از طریق مراجعه به شعبه بانک صادر کننده آن و به روش حضوری برای متقاضیان امکان پذیر می باشد.

بیشتر بخوانید: استعلام چک صیاد با کد ملی

 

فرق چک تضمین شده و رمزدار

در بخش های قبل، گفتیم که چک رمز دار، بر دو نو ع می باشد:  چک رمزدار بانکی  و چک رمزدار بین بانکی. همچنین، توضیح دادیم که چک رمزدار بانکی، چکی است که با درخواست مشتری، توسط بانک، در وجه اشخاص حقیقی و حقوقی صادر می شود و نه بانک دیگر؛ در حالی که، چک رمزدار بین بانکی، چکی است که به در خواست مشتری، توسط بانک، برای یک بانک دیگر و بر عهده آن بانک صادر می گردد.

اما، یکی دیگر از انواع چک که در نظام بانکی کشور ما وجود داشته و دارای کاربردهای مهمی می باشد، چک تضمین شده است؛ در این نوع از چک، چک، به درخواست مشتری ولی از سوی بانک، صادر شده و پرداخت وجه چک، از طرف بانک، تضمین می گردد. بنابراین، ممکن است، این سوال، مطرح شود که فرق چک تضمین شده و رمزدار چیست؟ به همین دلیل، در این قسمت، به توضیح فرق چک تضمین شده و رمزدار پرداخته، که شامل موارد زیر می باشد:

زمانی که چک تضمین شده، توسط بانک صادر می شود، وجه چک از حساب متقاضی کسر می گردد. بنابراین، با انجام این عمل، بانک، عملا، پرداخت وجه چک تضمین شده را ضمانت می کند.

بر خلاف چک های رمزدار، امکان نقد کردن چک تضمین شده و دریافت وجه آن، به صورت نقدی وجود دارد.

در رابطه با چک تضمین شده، نمی توان دستور یا تقاضای مسدودی و منع پرداخت را به بانک ارائه داد. به نحوی که حتی، با فوت و ورشکستگی متقاضی صدور چک، نیز بانک، وجه چک را به دارنده، پرداخت خواهد کرد.

تا پیش از اصلاح مقررات قانون صدور چک، چک تضمین شده، به صورت حامل نیز صادر میشد و این مورد، یکی از موارد فرق چک تضمین شده و رمزدار بود؛ اما با اصلاح مقررات قانون صدور چک، در حال حاضر، صدور چک تضمین شده، صرفا از طریق سامانه صیاد و با درج نام گیرنده، امکان پذیر بوده و بنابراین، چک تضمین شده نیز دیگر به صورت حامل، قابلیت صدور نخواهد داشت.

در سیستم بانکی کشور ما، انواع متفاوتی از چک، وجود داشته که در این مقاله، به بررسی برخی از آنها پرداختیم. یکی از انواع چک، در سیستم بانکی کشور ما، چک بین بانکی بوده که دارای هزینه و مقررات مخصوص به خود می باشد. مطالعه مقاله زیر، جهت آشنایی با مقررات این نوع از چک، توصیه می شود.

در ادامه بخوانید: چک بین بانکی چیست

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد چک رمزدار بانکی و چک رمزدار بین بانکی در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون چک رمزدار بانکی و چک رمزدار بین بانکی پاسخ دهند .

 

 

 

 

سوالات متداول

 

1- چک رمزدار چیست؟

چک رمزدار چکی است که برخلاف چک های عادی که توسط اشخاص صادر گردیده توسط بانک ها و با شماره رمز مخصوص صادر می شود که در این مقاله توضیح داده شده است .

 

2- چک رمزدار بانکی و بین بانکی چه تفاوتی با یکدیگر دارند ؟

چک رمزدار بانکی در وجه اشخاص صادر می شود در حالی که چک رمزدار بین بانکی از یک بانک بر عهده بانک دیگر صادر می شود که در متن مقاله توضیح داده شده است .

 

3- استعلام چک رمزدار به چه صورت می باشد؟

استعلام چک رمزدار تنها از طریق مراجعه به شعبه بانک صادر کننده آن و به روش حضوری برای متقاضیان امکان پذیر می باشد که در متن مقاله توضیح داده شده است .

منبع : فرق چک تضمین شده و رمزدار

ShortURL as Linkp.ir
linkp.ir/3ZBO
نظرتان را بنویسید