حسادت در کودکان

ذخیره سازی
0
0
اشتراک‎گذاری
گزارش تخلف
mosahab
حسادت یک احساس منفی است که در صورتی که توجه و عشق کافی را از فردی که برایمان با ارزش است دریافت نکنیم ، در وجودمان شعله ور می شود . این افراد مهم در زندگی هر کسی متفاوت هستند اما می توان با اطمینان گفت که فرد مهم در زندگی کودکان والدین و به ویژه مادرشان است . وقتی توجه مادر به طور کامل به سمت کودک معطوف نباشد ، حس حسادت در بچه ها به وجود خواهد آمد . 

حسودی کودکانه می تواند نسبت به خواهر و برادر ، ناپدری و نامادری و یا حتی یک فرد غریبه ای باشد که توجه و حواس والدین به خصوص مادرشان را به خود جلب کرده است . اگرچه این حس معمولا در کودکان اتفاق می افتد اما در صورتی که جدی گرفته نشود می تواند پیامد های ناگواری مانند پرخاشگری ، قلدری ، افسردگی و انزوای کودک داشته باشد . به همین منظور در این مقاله علت ، علائم و درمان حسودی فرزندتان را بیان می کنیم تا بتوانید در بهترین زمان ، بهترین اقدام را برای نجات کودکتان از این احساس مخرب و منفی داشته باشید .



علائمی که کودکان حسود نشان می دهند
حسادت یکی از سخت ترین و ناخوشایندترین احساساتی است که کودک می تواند تجربه کند . این احساس عموما با ترس از دست دادن بزرگسالی که برای کودک مهم و با ارزش است ، اضطراب از اینکه مبادا دوست داشتنی نباشند و خشم نسبت به شخصی که این عشق را از او گرفته ، همراه می شود . 

در چنین مواقعی کودکان با علائمی که در رفتار هایشان نشان می دهند ، حسادت خود را ابراز می کنند . بسیار مهم است که شما به عنوان والدین بتوانید این نشانه ها را شناسایی کنید تا بتوانید برای برطرف کردن آن اقدام کنید ، به همین منظور در ادامه لیستی از نشانه های حسودی کودکان عنوان شده است .

 انجام رفتار های بد برای جلب توجه

اگر کودک شما به خواهر و برادر خود حسادت می کند ، ممکن است تمام تلاش خود را برای جلب توجه شما انجام دهد . در این مواقع انجام رفتار های بد که شما را عصبانی می کند ، سریعترین راه برای رسیدن به خواسته شان است . بنابراین اگر کودکتان یک لیست از تمام کار های بد را مدام تکرار می کند ، شاید فقط به چیزی حسودی می کند و به دنبال جلب توجه شماست .

بیشتر بخوانید : مقابله با جلب توجه کودکان
 احساس تملک صد در صدی در همه چیز

اگر کودکتان احساس حسادت می کند ، ممکن است بیش از حد در همه چیز احساس تملک کند . این نگرش تنها به موارد مادی محدود نمی شود بلکه او سعی خواهد کرد که خود شما ، خواهر و برادر و دوستانش را نیز در تملک خود بداند .

 چسبندگی زیاد 

اگر به عنوان مثال یک خواهر یا برادر جدید به خانواده تان اضافه شده است و پس از آن کودکتان مدام به شما می چسبد ، احتمالا دلیل محکمی برای این رفتارش وجود دارد . قضیه از این قرار است که کودکتان احساس حسادت و ناامنی می کند ، پس همه تلاشش را می کند که شما را که منبع عشقش هستید از دست ندهد .



 مقایسه کردن وسایل و مهارت ها

یک بچه حسود ممکن است مهارت ها ، وسایل و هر چیزی که دارد را با کودکان دیگر مقایسه کند . در صورت کمبود یا نداشتن چیزی ، ممکن است نارضایتی خود را نشان دهد و خشمگین شود .

 انجام رفتار های پرخاشگرانه با رقبا

یک کودک حسود ممکن است رفتارهای پرخاشگرانه با کسانی داشته باشد که فکر می کند فرد با ارزش زندگیش را دزدیده است . بنابراین ، مواظب باشید زیرا ممکن است گهگاهی کودک خود را پیدا کنید که در گوشه کناری سعی در آسیب رساندن به خواهر ، برادر و یا دوستش دارد .

حتما بخوانید : پرخاشگری در کودکان


علت حسودی کودک خود را بدانید
ممکن است که علائم حسودی را در کودک خود مشاهده کنید و متعجب شوید و با خود بگویید چرا این اتفاق افتاده است ؟ اگر می خواهید بدانید چه چیزی این حسادت را به وجود آورده می توانید این بخش از مقاله را مطالعه کنید و پس از آن با خود بیندیشید که شما کدام یک از موارد زیر را در قبال کودکتان انجام داده اید که او اکنون حسودی می کند .

 نازپرورده کردن بیش از حد

همه والدین دوست دارند هر چند وقت یک بار بچه های خود را ناز و لوس کنند . با این حال ، اگر کودک خود را بیش از حد مورد توجه و مراقبت قرار دهید ، ممکن است همواره حس کند که نسبت به دیگران برتر است . بنابراین ، هر وقت کودکتان با شخصی برخورد کند که به هر نحوی محبوب تر از او باشد یا هر گونه برتری ای داشته باشد ، بلافاصله احساس حسادت یا ناامنی می کند .

 مقایسه کردن

معمولا والدین عادت دارند که فرزند خود را با کودکان دیگر و یا خواهر و برادر هایش مقایسه می کنند . اگر شما نیز این رفتار را در رابطه با فرزندتان انجام داده اید ، بدانید که به کاهش اعتماد به نفس او و در نتیجه شکل گیری حس حسادت در او کمک کرده اید .

 انتظارات بیش از حد

بدانید که هر کودکی توانایی ها و استعداد های خود را دارد و زمانی که به عنوان مثال فرزند خود را با بچه همسایه که شناگر قهاری است مقایسه می کنید و انتظار دارید کودکتان نیز بتواند در شنا به خوبی او باشد ، در واقع اعتماد به نفس فرزندتان را از بین می برید و در نهایت اگر در یادگیری شنا ناکام شود به این نتیجه می رسد که ناتوان است . این احساس کمبود ، حس حسادت را در وجود او پرورش می دهد .

 کنترل بیش از حد یا سبک فرزندپروری مستبدانه

وقتی والدین بیش از حد سختگیر یا کنترل کننده باشند و انتظار داشته باشند که فرزندانشان بدون قید و شرط از قوانین و مقررات اطاعت کنند ، احتمال زیادی وجود دارد که در نهایت احساس کینه و حسادت را در فرزندان خود پرورش دهند . زیرا فرزندان آنها ممکن است نسبت به دوستان و همسالانشان که از آزادی و رفاه بیشتری برخوردارند ، حسودی کنند .

 توجه ویژه والدین به خواهر و برادر ها

اغلب دیده می شود که بچه بزرگتر به یک خواهر و برادر کوچکتر حسادت می ورزد . این اتفاق هنگامی می افتد که والدین ، تمرکز خود را از فرزند بزرگتر به بچه تازه متولد شده تغییر دهند . در چنین شرایطی از دست دادن محبت والدین به طور یکباره برای کودک غیر قابل تحمل می شود و شروع به حسادت به خواهر یا برادر تازه واردش می کند .

حتما بخوانید : عوامل حسادت


حسادت کودکان خود را درمان کنید
حال که با علائم و علت حسودی فرزندتان آشنا شدید ، احتمالا به دنبال راه چاره ای می گردید که به کودک خود کمک کنید تا از حس حسادتش خلاص شود . اگرچه ممکن است که تاکنون با فرزندپروری غلط ، فرزند خود را به سمت حس حسادت سوق داده باشید اما نگران نباشید ، زیرا روش هایی وجود دارد که می تواند به درمان کودکتان کمک کند . بنابراین ، در این قسمت از مقاله راهکار هایی برای درمان حسادت بچه ها عنوان شده است .

 به حرف فرزند خود گوش فرا دهید

حسادت سطحی نیست ؛ بلکه ریشه ای عمیق دارد ، بنابراین یک راه موثر این است که با کودک خود صحبت کنید و به نگرانی ها و دلایل او که ممکن است باعث چنین رفتاری شود گوش دهید . گوش دادن به ترس ها و نگرانی های فرزندتان می تواند به او کمک کند تا بر حسادت خود غلبه کند .

 از مقایسه خودداری کنید

مقایسه باعث ایجاد احساسات منفی می شود و باعث می شود که فرد احساس بی ارزشی کند . به خاطر داشته باشید که هر کودکی منحصر به فرد است و استعدادهای خاص خود را دارد ، پس هرگز فرزندتان را با دوستان و خواهر و برادرش مقایسه نکنید . استعداد فرزندتان را کشف کنید و به او کمک کنید تا در همان زمینه ، مهارتهای خود را رشد داده و موفق شود . 

 احساسات منفی را به سمت مثبت هدایت کنید

احساس منفی حسادت را به سمت مثبت آن که غبطه خوردن نامیده می شود ، هدایت کنید . به عنوان مثال اگر فرزند شما غمگین است زیرا دوستش نمرات خوبی دریافت کرده است ، به او انگیزه دهید و او را تشویق و ترغیب کنید که بیشتر بخواند و نمرات بهتری کسب کند .

بیشتر بخوانید : روانشناسی حسادت
 اهمیت اشتراک گذاری را توضیح دهید

به کودک خود یاد بدهید که وسایلش را با دیگران به اشتراک بگذارد و اهمیت این رفتار را برایش شرح دهید . این موضوع می تواند باعث شود که از حس تملکی که دارد کاسته شود و حس حسادتش درمان شود .

 کودک خود را بیش از حد تحسین نکنید

شما به عنوان پدر و مادر فرزند خود را می پرستید و دوستش دارید ، این موضوع کاملا قابل درک است ، اما با این حال از زیاده روی در آن خودداری کنید . زیرا کودکتان در چنین شرایطی باور می کند که کسی برتر از خودش وجود ندارد و زمانی که با چنین فردی رو به رو شود ، شروع به حسادت به او خواهد کرد .

 الگوی رفتاری فرزندتان باشید 

واقعیت این است که تا زمانی که خودتان به همکار ، دوست یا همسرتان حسادت می کنید نمی توانید توقع داشته باشید که حسادت کودکتان به راحتی درمان شود . بچه ها از شما الگوبرداری می کنند . آنها مانند دوربین فیلم برداری ، تمامی رفتار هایتان را ضبط می کنند و در مواقع لزوم از آن ها به عنوان یک راهنمای رفتاری استفاده می کنند . پس تا می توانید سعی کنید که از دیگران به خاطر موفقیت ها ، خصلت های خوب ، ظاهر و هر مورد مثبتی که دارند تعریف کنید .

 کلام آخر
احساس حسادت در کودکان می تواند به دلایل متفاوتی اتفاق بیفتد که عمدتا با فرزندپروری اشتباه والدین مرتبط هستند . پس از آن کودکان حسود شروع به بروز رفتار هایی می کنند که در صورتی که توسط والدین شناسایی شوند می توان برای درمان آن ها اقدام کرد .

در ادامه بخوانید : حسادت زنانه



سوالات متداول


1- کودکان حسود چه نشانه هایی دارند ؟
حسادت کودکان را می توان از رفتار هایی مانند پرخاشگری نسبت به رقبا ، چسبندگی به منبع دلبستگی و مواردی از این قبیل که در مقاله عنوان شده اند ، تشخیص داد .




2- چه عواملی معمولا موجب برانگیختن حسادت کودکان می شود ؟
مواردی که می توانند باعث حسادت کودک شوند عمدتا مربوط به فرزندپروری های اشتباه هستند مانند مقایسه کردن ، کنترل و سخت گیری بیش از حد و موارد دیگری که در مقاله به طور مفصل توضیح داده شده اند .




3- برای درمان حسادت کودکان چه اقداماتی می توان انجام داد ؟
به منظور درمان حسادت کودکان می توان به صحبت های آن ها گوش داد ، الگوی مثبت آن ها بود و مواردی از این قبیل که برای آگاهی بیشتر با این روش ها می توانید مقاله را مطالعه کنید .

منبع : حسادت در کودکان
ShortURL as Linkp.ir
linkp.ir/N4w6
نظرتان را بنویسید